· · Коментари: 1
ПСИ И ВРУЋИНА

Да ли су и ваши пси међу њима: Ових 10 раса НАЈБОЉЕ подносе ВРУЋИНУ

Током летњих врућина посебну пажњу захтевају и наши кућни љубимци, које је потребно адекватно заштитити од високих температура и олакшати им свакодневницу. Неке расе паса ипак лакше подносе врућину, али опрез је и даље потребан.

1597320686_animal-1842195_1280.jpg

Пси немају могућност да знојењем регулишу температуру тела као што то могу људи. Пси се чак мало и зноје (око ушију, њушке и на јастучићима шапа), али то је премала количина зноја за отпуштање топлине тела. Пси то постижу убрзаним дахтањем, а одређене физичке карактеристике омогућују им да дахћу и отпуштају врућину учинковитије.

Прочитајте још: ЗА СРБЕ СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА! У овом хотелу деца бораве БЕСПЛАТНО, а добија се и ПОСЕБАН ПОПУСТ (ФОТО)

Њушка и лице – пси с кратком њушком и пљоснатим лицем склони су делимичном зачепљењу дисајних путева и због тога не могу дахтати и расхладити се као други пси.

Длака – псећа длака физички блокира апсорпцију врућине и на тај начин штити пса од врућине. Једнострука тања длака најбоља је у томе, док дебља или дупла длака може да има баш супротан учинак, односно да задржава врућину и подиже телесну температуру пса.

Величина – обично, неке веће расе, попут неwфоундландера и бернардинца не подносе врућину као мање расе. Веће расе производе више топлине током физичког напора, а дахтање можда неће бити довољно да се расхладе с обзиром на своју величину.

Прочитајте још: Најпознатији британски мачак одлази у пензију: Оставио ПИСМО потписано ШАПАМА (ФОТО)

Десет врста паса које најбоље подносе врућину:

Фото: Депозит

1. Авганистански хрт

Ова раса очарава својом лепотом и дугачком, свиленкасто меком длаком. Упркос дугачкој длаци авганистански хрт има јако мало масног ткива, због чега може лако да живи и у топлој и у хладној клими.

2. Бигл

Раса која потиче из Енглеске позната по свом љупком и симпатичном изгледу. Бигл је интелигентан и нежан пас, због чега је одличан избор за породице са малом децом.

3. Булл теријер

Раса који се истиче специфичним обликом главе, троугластим очима и спуштеним носницама. Булл теријер воли да буде независан, али је истовремено и друштвен пас добре нарави. С правилним тренингом социјализације овај пас може бити диван кућни љубимац и за породице са малом децом.

Прочитајте још: ХИТ НА ИНСТАГРАМУ: Она је популарни модел, зове се Запа и она је МАЧКА (ФОТО)

Фото: Депозит

4. Далматинац

Хрватска раса надалеко је славна због свог тачкастог крзна. Далматинци су снажни пси атлетске грађе, а познати су и по добром здрављу. Такође, могу бити дивни породични љубимци, једино треба водити рачуна о лињању, које може бити обилно.

5. Фокс теријер

Енглеска раса од које су потекле многе друге теријер расе попут Јацк Русселл теријера. Овај интелигентни пас ког је лако тренирати има кратку двоструку длаку, а може се одлично слагати са малом децом и другим љубимцима. Фокс теријер пун је енергије и тражи редовно истрчавање.

6. Дога

Овај величанствени пас потиче из Немачке, а реч је о једној од највећих раса на свету. Као и многе друге велике расе, и дога је нежна и врло пријатељски расположена и воли да исказује приврженост власнику, али и да добије исту такву приврженост натраг.

Прочитајте још: Познато је да пас може да нањуши КАНЦЕР, а да ли они могу да ОСЕТЕ И ТРУДНОЋУ?

Фото: Депозит

7. Златни ретривер

Једну од најпопуларнијих раса паса на свету краси двострука златана длака отпорна на воду, док на шапама има пловну кожицу, због чега је златни ретривер одличан пливач. Нежност, знатижељност, послушност и марљивост одлике су ове предивне расе.

8. Хрт

Славан је по својој брзини, али хрт ће често радије од трчања изабрати излежавање на каучу. Красе га дугачке атлетске ноге и врло блага, мирна, нежна и опуштена нарав. У свету много је хртова спашено из немилосрдних трка у којима су злоупотребљавани.

Фото: Депозит

Прочитајте још: ВОЛИТЕ ИХ НЕИЗМЕРНО, а они вам направе ХАОС: Ево како да свој дом заштитите од љубимаца

9. Лабрадор ретривер

Раса која потиче из Канаде врло је пријатељски расположена према људима, због чега се често школује за пса водича или помагача. Нежног је и благог темперамента и феноменално се слаже са децом и другим кућним љубимцима. Лабрадор ретривер има кратку длаку, па због тога добро подноси врућине.

10. Пудлица

Прва дама међу псима, пудлица има једноструку длаку и зато јако добро подноси високе температуре. Пудлица је изразито интелигентна и окретна, због чега ју је лако тренирати за извођење разних трикова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.