Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДЕЦА И ЉУБИМЦИ

Људи праве СТРАШНЕ грешке када КУПУЈУ ПСА: Обратите пажњу!

Кад тад малишан ће тражити кућног љубимца, а на родитељима је да одаберу правог. Пазите какве псе купујете пензионерима

1595231206_Depositphotos_4716884_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Да ли да му по сваку цену удовоље? Које је најбоље старосно доба у ком би дете требало да добије пса или мачку? Одговор на ово и многа друга питања дао нам је ветеринар Владимир Терзин.

Прочитајте још: МАЧКЕ се увлаче у КРЕВЕТ из 5 разлога, а један ће ЗАБРИНУТИ власника

- Не пре осме године, јер ако је млађе, дете мисли да је љубимац играчка, па се догађају непријатне ситуације - каже ветеринар Владимир Терзин.

Које грешке праве родитељи
То што су попустљиви, а то у практичном васпитању није добро. Ако је дете нешто обећало, онда то мора да испуни. Догађа се да некад не може, али то мора да буде изузетак, а не правило. Греше у избору расе пса.

Са добијањем љубимца, уз емотивне особине код детета се развија и навика да мора да се брине о неком живом бићу, да тај неко треба да једе и изађе напоље, буде очеткан, да се за њим чисти... Тада деца постану свесна тога да нису само они ти којима нешто треба.

Дете види пса на слици и обавезе "падну" на мајку.
Добро размислите
Јоркширски теријер можете се да стави под мишку. Немачки овчар  тражи да излази, да се креће, да тражи. Немачком оштродлаком птичару је потребно да пређе 20 километара дневно.

Како избећи замку да на мајку и оца спадне сва брига око љубимца?

- Већина каже да су купили пса детету, а све је пало на њих, а најчешће греше у две ствари: или су га узели прерано, па дете не разуме да постоје друге потребе осим сопствених, или су га узели зато што је дете то видело од некога, па пожелело да и оно има - истиче Терзин.

Пас је обавеза, као одлазак у школу. Обавеза у наредних 15 година!

Кад хоћете да узмете пса, морате детету да објасните да је то обавеза попут одласка у школу, јер пас мора да се изводи напоље. Такође, требало би детету предочити да је то дужност за следећих  око 15 година.

Како одабрати правог за себе?

Владимир Терзин
Купити пензионерки шнауцера је исто што и смртна пресуда!

- Имао сам клијенте који су купили великог шнауцера да би натерали маму да излази напоље. Питао сам се да ли су нормални, јер ће он да израсте у пса од 45 килограма, и онда ће жена која има 70 година да изађе напоље на клизавицу да га шета и одмах ће сломити кук - каже Терзин.

Сви пси имају мане

Пензионерки узмите малтезера и пустите је да се шета са псом који има кило и по. Немачког овчара или шнауцер се купују ако треба да чувају кућу. Наравно, он може да буде кућни љубимац, али је реч о псу који ће убрзо схватити да су та кућа и окућница нешто што он треба да чува, и онда ћете имати проблем када вам долазе гости.

- Будите веома опрезни приликом одабира пса, јер не можете да изаберете оног који изгледа лепо за око - истиче Терзин.

Длаке, дајте витамине!
Клијенти ми кажу: "Јао, шта да радимо са длакама пса, дајте му витамине". Ту се не може ништа. Тај пас ће се лињати целог живота јер има такву длаку. Зато често говорим да, када желите да набавите пса, треба да одете код ветеринара и питате која раса пса би вама одговарала.

Прочитајте још: Сањали сте СВОГ ЉУБИМЦА? То је озбиљна порука, а ево и како се ТУМАЧИ

Не можете да узмете малог пса и да очекујете да он буде апсолутно здрав, јер су они лабилнијег здравља.

- Сви ветеринари знају да неке расе имају одређене генетске мане, а све важи и за мачке - каже Терзин.

О аутомобилу који продате за три године се детаљно распитате, а о псу не!?

Код нас још не постоји навика да се, пре него што одлучите да купите или узмете пса, распитате о његовим особинама. Чудно је то што ће људи пре да се распитају о аутомобилу који купују, иако ће га променити за две или можда пет година, него о псу, са којим ће да живе наредних 15 година.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas