· · Коментари: 0
кућни љубимци

Мачке и мрак? Да ли се наши љубимци плаше?

Мачке су по природи предатори, и обично лове ноћу.

1640527790_53f1fe262abd5308471df9c7afe96234e6c7480f.jpg
Фото: Депосит

Припитомљене мачке упркос томе што су добро ухрањене, такође имају жељу за ловом и спремно ће вребати птице и мале сисаре у свом окружењу. Међутим, постоје неки власници мачака који тврде да њихове љубимице имају аверзију према мраку. У редовима који следе откривамо вам све о мачијој љубави (или не) према мраку.

Да ли мачке воле или не воле мрак?

Да, мачке воле мрак, али будући да свака од њих има своју јединствену личност, то се не може са 100% сигурношћу тврдити за све мачке овог света. Осим тога будући да су се припитомљене мачке прилагодиле распореду живота и спавања својих власника, тешко је заправо и утврдити да ли воле мрак. Мачке су најактивније у зору и у сумрак. Потпуно су будне када наступи зора, и будући да одлично виде у мраку, то им даје могућност да се сналазе у простору без имало дневне светлости. Стручњаци тврде да мачке које не воле мрак, њега заправо везују за неко трауматично искуство из прошлости, попут напада пса из ноћне заседе.

Прочитајте још: Беч је престоница детлића: Праве су газде свих градских паркова!

Иако мачке имају супериоран ноћни вид, ипак им је потребно мало светла да би јасно виделе у мраку. Већина мачака може добро да види у мраку, међутим ако пате од неких физиолошких проблема та способност им је ограничена, и то може да доведе до страха од мрака.

Да ли мачке воле да спавају у мраку?

Мачке немају ништа против тога да спавају у мрачној просторији, докле год се у њој осећају безбедно. Да су у дивљини провеле би дан спавајући, припремајући се за ноћни лов. Међутим, оне могу да заспу било где, у потпуно осветљеној просторији или у мрачном углу. Оне воле да спавају и да дремају у току дана, и присуство или одсуство светлости им притом не игра битну улогу.

Постоји веровање да мачке воле мрак, јер имају обичај да се крију у малим и мрачним угловима. Често ћете их пронаћи да се завлаче испод кревета, улазе у картонске кутије, или се сакривају испод ћебета. Међутим, ова љубав према скривању на мрачним местима има више везе са безбедношћу него са мраком уопште. Мачке се о природи плашљиве и на најмањи непознати шум, оне ће потражити мрачан угао који им нуди осећај сигурности.

Прочитајте још: Пас може да препозна лошу особу? Ево шта је открило ново истраживање

Сем ако нема изричит страх од мрака услед трауме, мачки је сасвим свеједно да ли је у кући у којој се налази упаљено или угашено светло. Она ће се савршено снаћи у простору у ком нема светлости, тако да ако услед обавеза морате да одете из куће и оставите је, будите без бриге што нисте оставили упаљено светло.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.