Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КУЋНИ ЉУБИМЦИ

Може бити индикатор обољења: Због чега ПСИ лижу ШАПЕ?

Да ли сте приметили да ваш пас често лиже своје шапе?

1636750598_shutterstock_1040008717.jpg
Фото: Sutterstock
Oglas

Много је разлога зашто би ваш пас могао стално да лиже или грицка своје шапе, укључујући повреде, бол, паразите, проблеме с кожом или алергије.

Алергије

Храна за псе и посластице са састојцима као што су млечни производи, пшеница, соја, говедина или пилетина могу изазвати алергијске реакције код неких паса. Уобичајени симптоми укључују свраб коже, нарочито око ушију и шапа.

Ако приметите да ваш пас почиње да лиже шапе након што поједе одређену храну, онда би узрок могле да буду алергије. Алергије на околину укључују негативну реакцију на хемијски третирану траву, плесан, гриње или полен биљака. Остали симптоми алергија могу укључивати ​​кијање, сузне очи и осип. Ово стање мора да лечи ветеринар.

Прочитајте још: Занимљиво истраживање и још занимљивији резултати: Научници открили колико нас ПСИ заправо РАЗУМЕЈУ

Уобичајене повреде шапа

Обратите пажњу на то како ваш пас лиже шапу јер ће се обично усредсредити на једно подручје ако постоји повреда. Када се то догоди током зиме, потражите ледене куглице које би могле да буду заплетене између ножних прстију вашег пса. Његови јастучићи такође могу да буду иритирани од ходања по сланим плочницима.

Лети ходање по врућем плочнику може узроковати иритацију јастучића. Ваш пас је такође можда стао на трн или пчелу. Већина угриза инсеката узроковаће само мању непријатност, али ако осим лизања шапе приметите оток или отежано дисање, одмах одведите пса код ветеринара.

Паразити

Понекад паразити попут бува, крпеља и гриња могу узроковати да пас почне да лиже шапе. Буве обично не заврше на шапама пса, осим ако је остатак тела заражен. Такође је мање вероватно да ће гриње бити на ногама вашег пса, али крпељи се сигурно могу наћи и на том делу тела.

Крпељи се могу завући између прстију или око јастучића шапа. Свакако разговарајте са својим ветеринаром о превенцији паразита како бисте избегли овај проблем.

Прочитајте још: Кућне биљке које су опасне за љубимце: Ипак не могу заједно

Проблеми с кожом

Пси ће тражити олакшање од гљивичних или бактеријских инфекција коже сталним лизањем шапа. Према речима стручњака ПетМД-а, медицински шампон може помоћи у обнављању здравих организама на кожи вашег пса.

Ваш ветеринар може преписати противупални и антимикробни спреј који ће помоћи у лечењу. У међувремену, важно је спречити пса да лиже заражено подручје. У тешким случајевима најбољи начин за то је коришћење заштитног пластичног оковратника.

Бол

Према стручњацима Америчког кинолошког клуба, пас који осећа бол због артритиса или других стања може лизати своје шапе. Чак и ако је бол негде другде у телу, ваш пас може лизати своје предње шапе како би себи покушао да олакша.

Ако не можете пронаћи ниједан други разлог за опсесивно лизање, важно је да пса одведете ветеринару како бисте искључили овај узрок.

Остали узроци

Неки пси лижу шапе кад су узнемирени и под стресом. Ако је ваш пас старији, може имати псећу когнитивну дисфункцију, такође познату као псећа деменција, што може довести до компулсивног лизања шапа. За друге псе стрес може бити узрокован гласним звуковима попут грмљавине или ватромета.

Неки пси прибегавају лизању шапа из досаде. Када је то проблем, више игре и тренинга може помоћи у решавању те навике. У тешким случајевима, када лизање шапе постане опсесивно-компулсивни поремећај, можда ће вам бити потребна помоћ бихевиориста или дресера да зауставите такво понашање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas