· · Komentari: 0
KUĆNI LJUBIMCI

Može biti indikator oboljenja: Zbog čega PSI ližu ŠAPE?

Da li ste primetili da vaš pas često liže svoje šape?

1636750598_shutterstock_1040008717.jpg
Foto: Sutterstock

Mnogo je razloga zašto bi vaš pas mogao stalno da liže ili gricka svoje šape, uključujući povrede, bol, parazite, probleme s kožom ili alergije.

Alergije

Hrana za pse i poslastice sa sastojcima kao što su mlečni proizvodi, pšenica, soja, govedina ili piletina mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih pasa. Uobičajeni simptomi uključuju svrab kože, naročito oko ušiju i šapa.

Ako primetite da vaš pas počinje da liže šape nakon što pojede određenu hranu, onda bi uzrok mogle da budu alergije. Alergije na okolinu uključuju negativnu reakciju na hemijski tretiranu travu, plesan, grinje ili polen biljaka. Ostali simptomi alergija mogu uključivati ​​kijanje, suzne oči i osip. Ovo stanje mora da leči veterinar.

Pročitajte još: Zanimljivo istraživanje i još zanimljiviji rezultati: Naučnici otkrili koliko nas PSI zapravo RAZUMEJU

Uobičajene povrede šapa

Obratite pažnju na to kako vaš pas liže šapu jer će se obično usredsrediti na jedno područje ako postoji povreda. Kada se to dogodi tokom zime, potražite ledene kuglice koje bi mogle da budu zapletene između nožnih prstiju vašeg psa. NJegovi jastučići takođe mogu da budu iritirani od hodanja po slanim pločnicima.

Leti hodanje po vrućem pločniku može uzrokovati iritaciju jastučića. Vaš pas je takođe možda stao na trn ili pčelu. Većina ugriza insekata uzrokovaće samo manju neprijatnost, ali ako osim lizanja šape primetite otok ili otežano disanje, odmah odvedite psa kod veterinara.

Paraziti

Ponekad paraziti poput buva, krpelja i grinja mogu uzrokovati da pas počne da liže šape. Buve obično ne završe na šapama psa, osim ako je ostatak tela zaražen. Takođe je manje verovatno da će grinje biti na nogama vašeg psa, ali krpelji se sigurno mogu naći i na tom delu tela.

Krpelji se mogu zavući između prstiju ili oko jastučića šapa. Svakako razgovarajte sa svojim veterinarom o prevenciji parazita kako biste izbegli ovaj problem.

Pročitajte još: Kućne biljke koje su opasne za ljubimce: Ipak ne mogu zajedno

Problemi s kožom

Psi će tražiti olakšanje od gljivičnih ili bakterijskih infekcija kože stalnim lizanjem šapa. Prema rečima stručnjaka PetMD-a, medicinski šampon može pomoći u obnavljanju zdravih organizama na koži vašeg psa.

Vaš veterinar može prepisati protivupalni i antimikrobni sprej koji će pomoći u lečenju. U međuvremenu, važno je sprečiti psa da liže zaraženo područje. U teškim slučajevima najbolji način za to je korišćenje zaštitnog plastičnog okovratnika.

Bol

Prema stručnjacima Američkog kinološkog kluba, pas koji oseća bol zbog artritisa ili drugih stanja može lizati svoje šape. Čak i ako je bol negde drugde u telu, vaš pas može lizati svoje prednje šape kako bi sebi pokušao da olakša.

Ako ne možete pronaći nijedan drugi razlog za opsesivno lizanje, važno je da psa odvedete veterinaru kako biste isključili ovaj uzrok.

Ostali uzroci

Neki psi ližu šape kad su uznemireni i pod stresom. Ako je vaš pas stariji, može imati pseću kognitivnu disfunkciju, takođe poznatu kao pseća demencija, što može dovesti do kompulsivnog lizanja šapa. Za druge pse stres može biti uzrokovan glasnim zvukovima poput grmljavine ili vatrometa.

Neki psi pribegavaju lizanju šapa iz dosade. Kada je to problem, više igre i treninga može pomoći u rešavanju te navike. U teškim slučajevima, kada lizanje šape postane opsesivno-kompulsivni poremećaj, možda će vam biti potrebna pomoć biheviorista ili dresera da zaustavite takvo ponašanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.