Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕ БУДИ ПСА ДОК СПАВА! Ево због чега ТО НЕ ТРЕБА ДА РАДИТЕ

Намерно буђење пса, било да он спава у кући или само дрема у парку, може некад бити веома проблематично - упозоравају ветеринари.

1700653686_shutterstock_1135446734.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

 - Пси спавају и кад им је досадно, али им је потребно и много сна јер то обнавља имунитет и опоравља оштећене ћелије у телу - објашњава стручњак за животиње Катрин Џорџ за медије.

Пси у просеку проводе око пола дана спавајући и 30 одсто времена су будни, али се опуштају, а само 20 посто времена су активни, с тим да ови подаци нису исти за штенце, старије псе и велике расе паса.

Упркос томе што је псима потребно много више сна него људима, они имају сличне циклусе спавања као и ми. Џорџ наводи да пси улазе у РЕМ фазу сна, што се показује брзим кретањем очију. РЕМ се сматра најдубљом фазом сна и током ње сањају и људи и пси. Док људи проводе око 25 процената сати спавања у РЕМ циклусу, то је око 10 процената код паса који "неправилно спавају".

 

Буђење из сна може да изазове дезорјентацију

Док тону у сан, пси за око 10 минута пређу из спорог таласа - током кога се дисање и срчани откуцаји успоравају, а крвни притисак опада - у РЕМ. У овој фази, њихове очи се "котрљају" испод затворених капака, а тело може да реагује на снове. То даље може да изазове трзање ушију, очију, ногу или репа. Пси у овој фази сна могу да спавају на боку.

Пошто су у тако дубоком сну и можда сањају, управо је то погрешно време да будите псе, јер ће бити дезоријентисани и могу да скоче, да гребу или да вас угризу.

 

РЕМ циклус спавања

Можда је тешко знати када је пас ушао у РЕМ циклус спавања, па избегавајте његово буђење кад год задрема. Међутим, ветеринар Мондријан Контрерас из Илиноиса, каже да постоје и други разлози да пса не будите из сна.

 - Медицинска стања као што су губитак слуха, артритис и повреде леђа приморавају псе на реактивност ако се нагло пробуде - објаснио је Контрерас.

 - Ова интензивна реакција може довести до самоповређивања, или изненадне повећане физичке нелагодности која приморава на реакцију "бежи или се бори - пише Бестлифе.

Ако морате да пробудите пса који спава, стручњаци саветују да тихо изговорите његово име како га не бисте преплашили, или му ставите укусну посластицу под нос да би нагло буђење било позитивно искуство.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas