Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
корисно

Опрез: Ових 5 намирница кућни љубимци никако не смеју да једу!

Када имате кућног љубимца врло је важно да водите рачуна чиме га храните. Храна која се користи за људску исхрану може озбиљно да угрози живот пса или мачке.

1606899509_girl-5623231_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Неће бити проблем уколико поједе парче меса, али проблеми настају када поједе одређену врсту воћа или поврћа. 

Ове врсте  могу бити отровне за кућне љубимце:

Грожђе

Ово воће може изазвати отказивање бубрега у року од само 24 часа након што је поједено. Симптоми укључују повраћање, губитак апетита, дијареју, абдоминалне болове, смањену уринацију и проблем са кретањем.

Прочитајте још: Врсте паса које ће највише усрећити даме у СРЕДЊИМ ГОДИНАМА

Неки од симптома укључују дрхтање, нападе и аритмију.

Парадајз

Парадајз садржи штетни алкалоид који се зове атропин и који може изазвати озбиљне проблеме када се једе. Зелени или недовољно зрео парадајз има мање токсина, али и даље може изиритирати стомак. Симптоми укључују дрхтање, нападе и аритмију.

Фото: Депосит

Бели и црни лук

Постоје спорења око белог лука. Када се користи у изузетно малим количинама, бели лук може бити добар за вашег пса јер се сматра природним антибиотиком. Са друге стране, уколико пас унесе бели или црни лук у већим количинама, може бити изазвана анемија и узнемирен стомак због уништења црвених крвних ћелија. Симптоми су убрзани рад срца, слабост, летаргија, повраћање, дијареја, крв у урину, бледе и стањене десни.

Мале дозе цитруса не би требало да представљају проблем.

Семенке воћа

Фото: Депосит

Ово укључује све семенке почевши од вишања, шљива, кајсија, па до нектарина. Осим очигледне опасности од гушења, семенке могу изазвати дигестивну опструкцију, а садрже и цијанид. Срчани удар је могућ у року од два дана уколико се проблем не реши. Симптоми тровања цијанидом укључују раширене зенице, хипервентилацију, шок, повраћање, срчану аритмију и иритацију кожу.

Прочитајте још: БЕЗ ПАРДОНА: Погледајте како мама вучјака тера свог младунца на спавање (ВИДЕО)

Цитруси

Сви цитруси садрже одређену количину цитрусне киселине (неки више, неки мање) која може изазвати иритацију код паса уколико их једу у већим количинама. Мале дозе не би требало да представљају проблем, осим мале стомачне нелагодности, али у сваком случају би требало да избегнете да их дајете својим љубимцима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas