Oglas
· · Komentari: 0
korisno

Oprez: Ovih 5 namirnica kućni ljubimci nikako ne smeju da jedu!

Kada imate kućnog ljubimca vrlo je važno da vodite računa čime ga hranite. Hrana koja se koristi za ljudsku ishranu može ozbiljno da ugrozi život psa ili mačke.

1606899509_girl-5623231_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Neće biti problem ukoliko pojede parče mesa, ali problemi nastaju kada pojede određenu vrstu voća ili povrća. 

Ove vrste  mogu biti otrovne za kućne ljubimce:

Grožđe

Ovo voće može izazvati otkazivanje bubrega u roku od samo 24 časa nakon što je pojedeno. Simptomi uključuju povraćanje, gubitak apetita, dijareju, abdominalne bolove, smanjenu urinaciju i problem sa kretanjem.

Pročitajte još: Vrste pasa koje će najviše usrećiti dame u SREDNJIM GODINAMA

Neki od simptoma uključuju drhtanje, napade i aritmiju.

Paradajz

Paradajz sadrži štetni alkaloid koji se zove atropin i koji može izazvati ozbiljne probleme kada se jede. Zeleni ili nedovoljno zreo paradajz ima manje toksina, ali i dalje može iziritirati stomak. Simptomi uključuju drhtanje, napade i aritmiju.

Foto: Deposit

Beli i crni luk

Postoje sporenja oko belog luka. Kada se koristi u izuzetno malim količinama, beli luk može biti dobar za vašeg psa jer se smatra prirodnim antibiotikom. Sa druge strane, ukoliko pas unese beli ili crni luk u većim količinama, može biti izazvana anemija i uznemiren stomak zbog uništenja crvenih krvnih ćelija. Simptomi su ubrzani rad srca, slabost, letargija, povraćanje, dijareja, krv u urinu, blede i stanjene desni.

Male doze citrusa ne bi trebalo da predstavljaju problem.

Semenke voća

Foto: Deposit

Ovo uključuje sve semenke počevši od višanja, šljiva, kajsija, pa do nektarina. Osim očigledne opasnosti od gušenja, semenke mogu izazvati digestivnu opstrukciju, a sadrže i cijanid. Srčani udar je moguć u roku od dva dana ukoliko se problem ne reši. Simptomi trovanja cijanidom uključuju raširene zenice, hiperventilaciju, šok, povraćanje, srčanu aritmiju i iritaciju kožu.

Pročitajte još: BEZ PARDONA: Pogledajte kako mama vučjaka tera svog mladunca na spavanje (VIDEO)

Citrusi

Svi citrusi sadrže određenu količinu citrusne kiseline (neki više, neki manje) koja može izazvati iritaciju kod pasa ukoliko ih jedu u većim količinama. Male doze ne bi trebalo da predstavljaju problem, osim male stomačne nelagodnosti, ali u svakom slučaju bi trebalo da izbegnete da ih dajete svojim ljubimcima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas