Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КУЋНИ ЉУБИМЦИ

Постоје јасни показатељи: Да ли ваш ПАС заиста УЖИВА у животу?

Својим гестовима и понашањем, пас може послати поруку да ли је срећан.

1640120636_english-cocker-spaniel-gcde021ff2_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Пси нам својим гестовима и понашањем сугеришу како се осећају, а уколико испуните ових пет правила, будите сигурни да ваш љубимац ужива у свом животу и у животу са вама.

1. Доживљавате га као животног сапутника и преданог пријатеља

Свако ко улогу пса препушта само кућном љубимцу очигледно никада није упознао чисту радост власнишва паса. Не каже се џабе да су пси најбољи човекови пријатељи, а када их тако и доживљавате, они ће то сигурно осећати. То такође значи да се бринете за свог пса онако како се бринете и за себе.

2. Храните га одговарајућом храном

Да ли сте приметили да пас кружи около у уском кругу све док не пронађе удобно место и положај за спавање?

То је зато што су еволуцијски пси спавали на отворено, а кружење около им је помогло да утабају траву за спавање како би себи направили мекши “кревет”.

Дакле, чак и након хиљада година припитомљавања, њихови псећи корени су им и даље важни. Исто се може рећи и за њихове нутритивне потребе – храњење вашег пса биолошки одговарајућом храном (она која одржава количину, свежину и разноликост меса) такође је важно. Важно је да у његовој исхрани буду укључени минерали попут калцијума, фосфора, магнезијума и калијума.

3. Пас има своје “неуредне” тренутке

Пас је животиња и сасвим је нормално да ће повремено направити неки неред, попут вршења велике нужде на неодговарајућем месту или повраћања. У сваком случају, сав неред који направи је ништа наспрам онога што вам ваш кућни љубимац пружа – а то је безрезевна љубав. Само немојте да заборавите на одлазак код ветеринара уколико код пса приметите несвакидашње појаве, попут честог повраћања.

Прочитајте још: Заштитите своје ПСЕ од ПЕТАРДИ на време: Како да ублажите стрес љубимаца услед НОВОГОДИШЊЕ НОЋИ? (ВИДЕО)

4. Научио је када је време за игру, а када за спавање

Штенци спавају и до 16 сати дневно, а када су активни, заиста су активни, без обзира на то шта показује сат. Тако се може десити и да ће вас будити у току ноћи.

У односу на њих, старији пси прате ваш циркадијални ритам и одлазе на спавање онда када и ви – чак можда и раније. Добро знају да током ноћи никако није време за игру, па се тог правила строго држе.

5. Физички и ментално је стимулисан

Изрека “уморан пас је добар пас” је тачна с разлогом: псима је потребно много вежбања и стимулације, не само из здравствених разлога, већ и за одржавање понашања у добром смеру. Свакодневна ментална стимулација им помаже да остану оштроумни и, што је још важније, да знају како да се избаве из невоље.

Од игара попут скривача (када сакријете омиљену посластицу коју пас треба да пронађе), до загонетки које захтевају марљивост у решавању, сви љубитељи паса могу се сложити да је одгој доброг пса одговорност власника.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas