Oglas
· · Komentari: 0
KUĆNI LJUBIMCI

Postoje jasni pokazatelji: Da li vaš PAS zaista UŽIVA u životu?

Svojim gestovima i ponašanjem, pas može poslati poruku da li je srećan.

1640120636_english-cocker-spaniel-gcde021ff2_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Psi nam svojim gestovima i ponašanjem sugerišu kako se osećaju, a ukoliko ispunite ovih pet pravila, budite sigurni da vaš ljubimac uživa u svom životu i u životu sa vama.

1. Doživljavate ga kao životnog saputnika i predanog prijatelja

Svako ko ulogu psa prepušta samo kućnom ljubimcu očigledno nikada nije upoznao čistu radost vlasnišva pasa. Ne kaže se džabe da su psi najbolji čovekovi prijatelji, a kada ih tako i doživljavate, oni će to sigurno osećati. To takođe znači da se brinete za svog psa onako kako se brinete i za sebe.

2. Hranite ga odgovarajućom hranom

Da li ste primetili da pas kruži okolo u uskom krugu sve dok ne pronađe udobno mesto i položaj za spavanje?

To je zato što su evolucijski psi spavali na otvoreno, a kruženje okolo im je pomoglo da utabaju travu za spavanje kako bi sebi napravili mekši “krevet”.

Dakle, čak i nakon hiljada godina pripitomljavanja, njihovi pseći koreni su im i dalje važni. Isto se može reći i za njihove nutritivne potrebe – hranjenje vašeg psa biološki odgovarajućom hranom (ona koja održava količinu, svežinu i raznolikost mesa) takođe je važno. Važno je da u njegovoj ishrani budu uključeni minerali poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma i kalijuma.

3. Pas ima svoje “neuredne” trenutke

Pas je životinja i sasvim je normalno da će povremeno napraviti neki nered, poput vršenja velike nužde na neodgovarajućem mestu ili povraćanja. U svakom slučaju, sav nered koji napravi je ništa naspram onoga što vam vaš kućni ljubimac pruža – a to je bezrezevna ljubav. Samo nemojte da zaboravite na odlazak kod veterinara ukoliko kod psa primetite nesvakidašnje pojave, poput čestog povraćanja.

Pročitajte još: Zaštitite svoje PSE od PETARDI na vreme: Kako da ublažite stres ljubimaca usled NOVOGODIŠNJE NOĆI? (VIDEO)

4. Naučio je kada je vreme za igru, a kada za spavanje

Štenci spavaju i do 16 sati dnevno, a kada su aktivni, zaista su aktivni, bez obzira na to šta pokazuje sat. Tako se može desiti i da će vas buditi u toku noći.

U odnosu na njih, stariji psi prate vaš cirkadijalni ritam i odlaze na spavanje onda kada i vi – čak možda i ranije. Dobro znaju da tokom noći nikako nije vreme za igru, pa se tog pravila strogo drže.

5. Fizički i mentalno je stimulisan

Izreka “umoran pas je dobar pas” je tačna s razlogom: psima je potrebno mnogo vežbanja i stimulacije, ne samo iz zdravstvenih razloga, već i za održavanje ponašanja u dobrom smeru. Svakodnevna mentalna stimulacija im pomaže da ostanu oštroumni i, što je još važnije, da znaju kako da se izbave iz nevolje.

Od igara poput skrivača (kada sakrijete omiljenu poslasticu koju pas treba da pronađe), do zagonetki koje zahtevaju marljivost u rešavanju, svi ljubitelji pasa mogu se složiti da je odgoj dobrog psa odgovornost vlasnika.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas