· · Коментари: 0
гардероба

Да ОДЕЋА ДУЖЕ ТРАЈЕ: Пратите ове САВЕТЕ

Прање одеће, заштита од мољаца, рупице, поцепана тканина - погледајте савете како да вам одећа дуже траје.

1597409280_117666994_776678953075775_4030199248585947418_n.jpg
Фото: Депосит

1. Прање одеће

Колико год новца трошили на одећу, увек би требало да може да поднесе прање. Заборавите на уверења да само скупа одећа траје, јер то није истина. Небројено пута се догодило да нам се дизајнерске крпице униште у рекордном року, што није био случај са комадима које смо платили неупоредиво мање.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: Ови ЛЕТЊИ комади гардеробе НОСИЋЕ се на ЈЕСЕН

Свима који желе да сачувају своју одећу од уништавања стручњаци препоручују да је ређе перу. Многи одећу перу већ након првог ношења, што је погрешно и потпуно непотребно, осим ако није упила неугодан мирис или је стварно прљава.

Често прање доводи до оштећења одеће!

Одећу увек перите на 30 степени (осим ако није ријеч о одећи за бебе коју је потребно стерилисати на високој температури). Било би добро да одећу током сваког прања перете у посебним врећицама за прање које спречавају пропуштање микровлакана од ођеће која завршавају у води.

Такође није пожељно ни да одећу сушите у сушилици, поготово не вунене комаде. Најбоље је да је отресете и окачите на сушило или штрик да се осуши природним путем. Постоје и бројни спрејеви за освеживање одеће за лепши мирис.

Прочитајте још: Које БОЈЕ ћемо носити ЈЕСЕНИ 2020?

Фото: Пиxабаy

2. Чувајте одећу од мољаца

Сигурно вам се догодило да на одећи временом пронађете рупице. За то може бити крива машина за прање, али најчешће су кривци мољци који се њом хране. Зато инвестирајте у дрвене куглице против мољаца и јастучиће лаванде који ће их спречити да направе штету.

3. Дугмићи и поруби

Уколико је на вашој одећи 'отишао' поруб или вам се одшило дугме, то врло лако можете поправити и сами. Све што вам је потребно су маказе и скромни комплет за шивање. Интернет је одлично место на којем можете потражити туторијале који објашњавају како порубити ођећу и зашити дугме. Запамтите да шавови не морају изгледати савршено. Важно је само да споља изгледа добро. На крају крајева, ако и не успијете у свом дому, увек постоји кројачица која ће то исправити за час посла.

Прочитајте још: СТИЛИСТИ кажу: Ове ствари НЕ КУПУЈТЕ

4. Поцепана одећа

Уколико су се ваше омиљене панталоне поцепале, то не значи да их аутоматски морате бацити. Ако поцепани део не може да изгледа као модни детаљ, на панталоне увек можете зашити ефектни комад тканине и на тај начин их учинити оригиналним.

Не морате одмах бацити све што се поцепало, нешто може и да се поправи!

Осим класичних закрпа постоји и метода шашико, популарна у Јапану, која подразумева поправак и декорирање различитим мотивима, узорцима и линијама помоћу белог конца. Исто можете учинити служећи се концем у било којој другој боји и направити сами кул извезену закрпу.

Фото: Пиxабаy

5. Што ако комаду одеће нема спаса?

Постоје и случајеви када одећи стварно нема спаса, попут флеке која никако не одлази са мајице. Тада се можете послужити добром старом тие-дyе техником која је била популарна деведесетих.

Прочитајте још: Ова модна сезона је у знаку ТУФНИЦА: Ево како их све можете носити и комбиновати

Уништену хаљину можете претворити у топ или у сукњу, а макси хаљину скратити на миди дужину која је последњих година врло популарна. Ако је поједини одевни комад до те мере уништен да нема смисла трудити се да га спасете, увек га можете исећи на мање комаде које ћете користити уместо крпе за чишћење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.