· · Коментари: 0
Дијаманти

РЕКОРД! Чик погодите за колико је продат НАЈСКУПЉИ дијамант на свету?

Фараони су их обожавали, Александар Македонски је похарао Индију, а један папа је чак и умро од њих

punk-panter-naslovna.jpg
Фото: Депозит

"Дијаманти су вечни"! Тврди то и Шон Конери у седмом филму серијала о Џемсу Бонду и са његовом констатацијом нема никога ко се не би сложио!  Најбољи пријатељ сваке девојке  је неизоставан део вереничког прстена, огрлице. Вреде право богатство, а једани је продат за 83 милиона долара.

Овај чаробни стакленчић хиљадама година уназад разгаљује људску машту, за њега се отимају најмоћнији, о њему се испредају разне приче... Египатски фараони су сматрали да је дијамант синоним сунца, да даје снагу, храброст. Поставили су га на средину "Анкха" хијероглифа који значи живот. У 8. веку пре нове ере појавио се појам "адамас" у грчким текстовима који је означавао термин "неумољив" или "непобедив" каже Грчка митологија да је Хронос претворио младића са именом Дијамант у камен, драгоцен, најдрагоценији... Сматрало се да је и ненадмашан противотров уз сва раније поменута својства.

Фото:"Новости"

У 4 веку пре нове ере, појављује се у многим списима Индије, на санскриту, где је био већ и предмет трговине. Каже предање да је први индијски владар, најмоћнији махараџа одредио плаћање пореза у дијамантима...

Посвећен Индри, страшној инкарнацији олује, грома, носио је многа митска обележја.

Прочитајте још: Није свеједно носите ли прстен на левој или десној руци: То много говори о вама

Легенда каже и да је Александар Македонски управо због дијаманата кренуо у поход на Индију.

Наводно, он је у Персији од једног мудраца, добио карту која га је одвела до "Долине дијаманата" коју су чувале небројене змије. Лукави Александар је, прича легенда, користио огледала јер су се змије видећи свој одраз уплашиле и побегле.

Први валидан историјски опис дијаманата даје у 1. веку историчар Плиније Старији који о дијаманту говори као о реткој радости богатства, непобедивог и отпорног на сваку врсту насиља.

Фото:"Новости"

Дијаманти су тада представљани и као талисмани. Тврдило се да лече од многих болести. Било је довољно само ставити дијамант на болно место.

Дијамантски прах је у Средњем веку коришћен као чудотворни састојак многих лекова, али и враџбина. Ипак, историја бележи да је један Папа, и то Пије Седми умро тако што су га лечили леком од дробљених дијаманата.

"Кулинан"

Нема владара који није посебно ценио дијаманте и који се није трудио да у својој ризници има што више дијаманата. Тако је Луј 14. направио једну од највећих колекција икада. Један од начувенијих дијаманата "кох-и-нор" украсио је и круну енглеске Краљице Викторије.

Прочитајте још: Нова боја је ЗЛАТНА: Нашминкајте се на прави начин и све ћете ОБОРИТИ С НОГУ

Највећи рудници дијаманата су у Русији, Јужној Африци, Индији. Највећи дијамант икада ископан и обрађен је чувени "Кулинан" који је тежио пре сечења 3.106,75 карата. Легенде се испредају и о "Пинк пантеру" чувеном дијаманту ружичасте боје који је послужио и као потка за серијал филмова са ненадмашним Питером Селерсом као инспектором Клузоом.

Дијамант "Пинк Пантер" је у новембру 2013. продат на аукцији за рекордних 83 милиона долара!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.