Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Помоћу једноставног теста одредите ком типу КОЖЕ припадате: У складу са тим, следите ова правила неге лица

Проверите да ли имате осетљиву, комбинованум масну или суву кожу лица и прилагодите томе препарате које користите

1671537190_shutterstock_1361650313.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када је реч о важним деловима самоспознаје, желели бисмо да тврдимо да је познавање вашег типа коже можда једна од највреднијих информација које можете имати. Одређивање типа коже је веома важна ствар и од велике је помоћи када је у питању избор производа и креирање ефикасне рутине неге коже.

Познавање вашег типа коже омогућава вам да боље разумете који производи ће имати користи вашој кожи и који би на крају могли да нанесу више штете него користи. Већина препарата не може да буде ‘једна величина за све’, тако да познавање типа коже омогућава да одаберемо производе и састојке који најбоље одговарају потребама коже и који ће третирати постојеће проблеме и спречити будуће проблеме.

Прочитајте још: Купка за ноге после РАДНОГ ДАНА: Уклања грчеве, помаже код артритиса, реуме и ублажава умор

Дакле, које су тачно разлике између типова коже и како их треба третирати другачије?

Како одредити тип коже?

Ово заправо представља разумевање каква је ваша кожа природно у одређеном тренутку. Свако има другачије биолошко окружење за своју кожу и генетски је програмиран да производи различите нивое уља. Ово је главни критеријум који одређује ваш тип коже. Треба напоменути да, иако је тип коже првенствено одређен генетиком, на то могу утицати и други фактори: одређени лекови, старост, па чак и околина/клима.

Кључна ствар је да сваки од различитих типова коже има различите потребе, а боље разумевање шта су то и одабир одговарајућих производа у складу са тим ће учинити да ваш тен изгледа и осећа се добро.

Можда највећа грешка коју људи праве када одређују свој тип коже није процена коже на њеној основи. На пример, само зато што доживите изненадно избијање акни или бубуљица не значи да сте склони акнама, а само зато што се ваша кожа зими осуши не значи нужно да имате суву кожу.

Да бисте тачно одредили природну основну линију ваше коже, испробајте ову једноставну технику коју препоручују стручњаци.

Оперите лице (нежним, благим средством за чишћење), осушите га и не наносите никакве друге производе. Сачекајте 30 минута, а затим процените како ваша кожа изгледа и како се осећа. Ако вам лице изгледа сјајно, вероватно имате масну кожу. Ако је сјајна само у Т-зони, то се преводи као комбинована кожа. Ако вам је кожа затегнута и изгледа монотоно, имате суву кожу. А ако је веома иритирана и осећате непријатност, имате осетљиву кожу. Да, то је тако једноставно!

Прочитајте још: 5 сјајних начина УПОТРЕБЕ ПИВА у сврху лепоте

Различити типови коже и нега

Масна кожа

Масна кожа често изгледа сјајно због вишка производње уља. Вишак уља може учинити да поре изгледају веће и истакнутије. (Напомена: Док су нежељени сјај и масноћа обично концентрисани у т-зони, могу се проширити преко целог лица код оних са масним типом коже.)

Када је у питању избор производа, једна од највећих заблуда је да масној кожи није потребна влага. То је потпуно нетачно: и даље морате да користите хидратантну крему. Кључ је у одабиру праве врсте; конкретно, избор за некомедогене, лагане формуле без уља је ваша најбоља опклада. Препоручују се и пенушава средства за чишћење, која ефикасно уклањају вишак уља, такође добро додати вашој рутини.

Како одредити тип коже - сува кожа и нега

Уобичајене карактеристике суве коже укључују монотон изглед, љуштење, па чак и затегнут или непријатан осећај. Протуотров? Додавање што је могуће више влаге. То значи да користите производе који садрже комбинацију овлаживача, састојака који привлаче воду на кожу, као и емолијенса, састојака који помажу да се запечати, омекша и заглади површину коже.

Потражите хидратантне креме које долазе у теглама, јер су обично богатије од оних које долазе у боцама са пумпом. А када су у питању средства за чишћење, саветује се избегавање сапуна; они могу скинути са коже природна уља и оставити је још сувљом. Уместо тога, препоручују се кремаста средства за чишћење без сапуна или уља за чишћење, млека или балзама.

Комбинована кожа

Као што име сугерише, ова врста коже има неке особине из оба горенаведена, при чему се одређена подручја нагињу ка масној, а друга ка сувој. Најчешће су образи и периорална област суви, а нос и чело маснији.

Додуше, тешко је пронаћи праве производе за овај тип коже. Држите се благог, нежног средства за чишћење, а затим користите различите формуле на различитим деловима лица. На пример, користите више лаганих хидратантних крема без уља на својој т-зони и кремастије на образима. Придржавајте се општег режима неге коже, али будите пажљиви према потребама своје коже и прилагодите своју дневну рутину у складу са тим, ротирајућим производима да бисте својој кожи дали оно што јој је потребно тог дана.

Како одредити тип коже- Акне и рутина неге

Они са кожом склоном акнама обично имају квргаву текстуру због митисера и белих тачака. Такође ћете видети упалу коже, која иде руку под руку са избијањем акни и бубуљица.

Постоји прилично мало преклапања између масних типова и типова склоних акнама; на крају крајева, вишак уља је кључни фактор који доприноси стварању бубуљица. Као таква, важе иста правила када је у питању избор лаганих, некомедогених хидратантних крема и пенастих средстава за чишћење. Али бисте можда могли да додате и производе који садрже састојке као што су салицилна киселин, бензоил-пероксид и ретиноиди, од којих су сви корисни за превенцију и лечење акни.

Осетљива кожа

Људи се често погрешно сврставају у ову категорију. Њихова кожа реагује на јак састојак – замислите нешто попут гликолне киселине или ретинола – и претпостављају да је њихова кожа осетљива. У стварности, то је само моћан састојак за који њихова кожа још није изградила толеранцију, а то се може догодити код било којег типа коже. Ако заиста имате осетљиву кожу, постаће врућа, црвена, иритирана и сврбеће вас током или након активности као што су туширање, вежбање, па чак и након наношења нежних производа за негу коже. Онима са осетљивом кожом често се дијагностикује екцем, розацеа или дерматитис.

Прочитајте још: КАКО СЕ ОСЛОБОДИТИ ПОДОЧЊАКА ЗА 10 МИНУТА: Направите маску чији је главни састојак мача

Држати се истих критеријума производа као и оних за суву кожу је добар потез, јер често постоји преклапање између ова два. Али такође ћете желети да се одлучите за формуле без мириса и оне које генерално имају једноставније, минималније листе састојака; што је мање састојака, мања је вероватноћа да ће један од њих иритирати.

Познавање вашег типа коже може бити само најбољи начин да пронађете производе који ће вам заиста одговарати. Чак и ако мислите да знате шта је то, имајте на уму да се то може променити током времена – само зато што вам је кожа била масна са 16 година, то не значи да ће бити и даље са 36. Стога је вредно испробати брзу „уради сам“ технику да поново процените ситуација.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas