Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Потражите ОВАЈ СИМБОЛ на амбалажи ваше шминке и сазнајте када јој ИСТИЧЕ РОК! Ево зашто је важно да је не користите после тога (ФОТО)

Свако од нас сигурно има неки комад шминке за који смо изгубили појам о времену када смо га купили

1651241176_lipstick-gc0b01f8bf_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Међутим, као и храна и шминка има рок трајања и врло је важно да читамо шта пише на паковању и да будемо одговорни према својој кожи.

Прочитајте још: Да ли је "ШУГАРИНГ" бољи од депилације воском? Ево свега што треба да знате

Када производ достигне рок трајања, почиње да се деградира. Оптимални рок трајања производа је истекао, а ефикасност и квалитет шминке се више не могу гарантовати. То не значи да ће се маскара којој истиче 7. јуна претворити у прашину 8. јуна, али значи да било када након тога није паметно да је користите из разних разлога. Ако је производу управо истекао рок трајања и нема промене у текстури, мирису или боји, не морате одмах да га одбаците  и купите нови, већ размислите да то урадите у року од недељу дана. 

Које ефекте шминка којој је истекао рок може имати на моју кожу?

Када шминки прође рок трајања, хемијска једињења која стварају производ могу да почну да се разлажу на друга једињења која нису тако пријатна за вашу кожу, посебно ако имате осетљиву кожу. Једињења која се при разградњи стварају могу упалити вашу кожу, изазивајући иритацију која је најчешће позната као контактни дерматитис. Ово може бити у облику црвених мрља, љускасте коже, ситних пликова, осипа, отока и других ружних, болних стања. Поновљене примене производа са истеклим роком трајања само погоршавају реакције и могу довести до хроничног стања коже ако се примена настави. Гребање и трљање иритиране коже може чак довести до дуготрајних ожиљака, чинећи употребу производа са истеклим роком још страшнијом перспективом.

Међутим, иритирана кожа није једини разлог за избегавање производа којима је истекао рок трајања. Као што можете замислити, када користите шминку дужи временски период, ваше четке, апликатори и палете сакупљају микробе који природно постоје на вашој кожи и око очију и уста. Кад смо већ код тога, често дајемо другарицама да без размишљања позајмљују шминку када се спремамо за ноћни излазак или идемо у женски тоалет. Ово додаје микробе потпуно нове особе - или чак више људи. Што се дуже ти микроби намножавају, већа је вероватноћа да ће изазвати инфекције коже или очију. То значи да је уклањање производа са истеклим роком за ваше усне и очи једнако важно као и они досадни пудери и пудери.

Датум истека мог производа није видљив – шта је протокол?

Ако ово читате и питате се где је рок трајања ваше шминке, нисте једини. Датуми истека шминке нису тако видљиви као што би били на, рецимо, млеку. Још један уобичајени проблем је да произвођачи шминке не морају да објаве датуме истека, тако да их неки производи једноставно немају. Често су датуми исписани ситним словима у близини УПЦ бар кода производа. Још један проблем са проналажењем датума истека шминке је тај што врхунски производи често долазе са спољним паковањем које садржи датум истека, док главно физичко паковање производа не садржи ту информацију. Већина људи не чува лако кутију у којој се налазила шминка. 

Овакав знак треба да стоји на амбалажи који обележава колико месеци је производ безбедан за употребу:

То што нисте сигурни у датум истека ваше шминке не значи да не можете да вршите провере контроле квалитета да бисте били у потрази за производом који је истекао. Пуцање, промена боје, промене текстуре и промена мириса, посебно ново присуство киселог мириса, значе да је време да се решите производа за шминкање ради сопствене безбедности. Нажалост, неки производи имају веома кратак препоручени рок трајања због њихове предиспозиције да сакупљају бактерије. Видљива деградација квалитета се не дешава код ових производа све док не прођу давно препоручени датуми употребе. Ако се питате колико дуго да чувате своје производе, ево згодног водича:

  • Маскара, течна облога, гел линија - 3 месеца
  • Руж, оловка за усне, подлоге без уља - 1 година
  • Крем сјенило или руменило, коректор - између годину дана и 18 месеци
  • Сјај за усне - између 18 и 24 месеца
  • Производи у праху као што су сенке, бронзер, руменило, пудер за контурисање и оловке за очи - 2 године

Није шок да су највећи кривци за накупљање бактерија маскара и ајлајнер, те их стога треба често заменити. Многим љубитељима лепоте ово је фрустрирајуће. Поред тога, тај тип шминке се најбрже и суши тако да ће нам свакако бити и лакше да их заменимо на време.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas