Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да припремите БАШТЕНСКИ НАМЕШТАЈ за пролеће: Трикови за чишћење ратана, метала и дрвета

Ваш баштенски намештај можда изгледају помало отрцано, али време је за пролећно сређивање

1649245610_garden-ge4403ade1_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Требаће вам само једно поподне да се избледели намештај за вашу терасу или башту доведе у ред. Редовним одржавањем баштенског намештаја, продужићете му животни век, а и време је за јутарњу кафу под пријатним зрацима сунца.

Како очистити и обновити дрвени баштенски намештај

Да бисте га очистили након дуге зиме, прво уклоните сву сувишну прљавштину, прашину и паучину која се накупила четком са чврстим влакнима.

Ако је ваш намештај од тврдог дрвета стар неколико година, можете га вратити у оригиналну боју коришћењем специјализованог производа. Обојите га и дрво ће почети да светли. Нанесите га у дрво абразивном подлогом, оставите да делује магично 15 минута, а затим исперите.

Прочитајте још: ЗА КРИСТАЛНО ЧИСТО СТАКЛО: Једноставан ТРИК за чишћење прозора помоћу црног чаја

Ваш следећи посао је да очистите свој намештај водом са сапуном. Исперите га и осушите темељно и лагано обрусите површине да бисте уклонили све оштећене површине.

Сада је време да заштитите своје дрво. Ово треба радити сваке сезоне. Уље од тиковине ће заштитити ваш намештај од тврдог дрвета од елемената и одржати га новим изгледом. Користећи крпу нанесите уље, нежно га утрљајући и пратећи зрно. Можете додати више од једног слоја уља, али уверите се да се први потпуно осуши пре него што нанесете следећи.

Како очистити баштенски намештај од кованог гвожђа

Столови и столице од кованог гвожђа могу да живе напољу током целе године, али су склони рђи. Можете да урадите неколико ствари како бисте одржали живост боје на површинама како би се успорила корозија. Коришћење лака за метал је увек препоручљиво када имате нови производ, тако да имате максималну заштиту од спољашњих временских услова од почетка и помоћи ће да се боја металног намештаја одржи дуже.

Фото; Пиксабеј

Боја неизбежно може да почне да се љушти, посебно када влага од кише редовно погађа намештај. Стога бисмо препоручили да скинете боју са захваћене области и почнете поново. Пре фарбања, обришите рђу жичаном вуном, али нежно.

 Када је површина изложена, можете је третирати течношћу за нагризање, која се може користити на свим врстама металног намештаја од нерђајућег челика, бакра и алуминијума. Након што се ово осуши, можете обојити површину и поново нанети метални лак тако да се поново запечати.

Како уклонити рђу са металног намештаја на отвореном

Многи метални баштенски предмети су направљени од челика и лако могу да почну да стварају рђу јер се држе на отвореном током дугог периода у свим временским условима. 

Активни спреј против корозије може бити веома користан производ који можете имати у својим ормарима, посебно током лета када је на отвореном више влаге и врућине. Овај стил спреја се такође може купити у бојама као што је бела и нуди високу покривеност и одлично пријањање, чак и на рђу.

Алуминијумски намештај може остати на отвореном, али може оксидирати током времена

Најбољи начин да уклоните рђу ако сте је већ приметили на свом намештају је једноставан. Једноставно равномерно сипајте бело сирће по површини намештаја и дајте му времена да се слегне. Сат времена би требало да буде довољно. Када то урадите, само обришите крпом у рукавицама и поновите ако је потребно.

Чишћење баштенског намештаја од ратана

Када је у питању чишћење намештаја од ратана, важно је да будете нежни и избегавате груба средства за чишћење или хемикалије. Напуните посуду топлом водом са сапуном користећи мало течности за прање и нежно обришите свој намештај меком крпом. Обавезно обришите све остатке сапуна на свом намештају пре него што га оставите да се осуши напољу.

Ако имате стари комад намештаја од ратана који изгледа лошије, препоручујемо да користите меку крпу и утрљате мало маслиновог уља на производ. Ово ће смањити пуцање и додати сјај вашем ратану, чинећи да изгледа као нов.

Како очистити пластични баштенски намештај

Пластични баштенски намештај је отпоран на временске прилике, али може да промени боју, па је најбоље да га чувате у помоћној згради или шупи преко зиме. Када будете спремни да користите свој намештај, оперите га топлом водом са сапуном са минималном количином избељивача да бисте се решили прљавштине или тврдокорних мрља. 

Прочитајте још: 7 најчешћих ГРЕШАКА које правимо када купујемо ЗАВЕСЕ

Користите сунђер уместо било чега абразивног, како не бисте огребали површину, и добро исперите пре него што се намештај осуши. На крају додајте заштитни слој прозирног воска за аутомобиле.

Како очистити алуминијумски баштенски намештај

Алуминијумски намештај може остати на отвореном, али може оксидирати током времена. Уклоните трагове огреботина неабразивним средством за чишћење, оперите водом са сапуном и исперите цревом. Заштитите површину са мало прозирног воска за аутомобиле.

Чишћење спољних платнених седишта, јастука и сунцобрана

Одржавајте своје спољашње тканине у најбољем изгледу чишћењем специјалним шампоном за тапацирање. Изаберите сунчан дан, тако да имају прилику да се добро осуше и не развијају плесни. Ако је тканина само прашњава или вам недостаје времена, користите усисивач да бисте је у трену уредили. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas