Oglas
· · Komentari: 0

Kako da pripremite BAŠTENSKI NAMEŠTAJ za proleće: Trikovi za čišćenje ratana, metala i drveta

Vaš baštenski nameštaj možda izgledaju pomalo otrcano, ali vreme je za prolećno sređivanje

1649245610_garden-ge4403ade1_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Trebaće vam samo jedno popodne da se izbledeli nameštaj za vašu terasu ili baštu dovede u red. Redovnim održavanjem baštenskog nameštaja, produžićete mu životni vek, a i vreme je za jutarnju kafu pod prijatnim zracima sunca.

Kako očistiti i obnoviti drveni baštenski nameštaj

Da biste ga očistili nakon duge zime, prvo uklonite svu suvišnu prljavštinu, prašinu i paučinu koja se nakupila četkom sa čvrstim vlaknima.

Ako je vaš nameštaj od tvrdog drveta star nekoliko godina, možete ga vratiti u originalnu boju korišćenjem specijalizovanog proizvoda. Obojite ga i drvo će početi da svetli. Nanesite ga u drvo abrazivnom podlogom, ostavite da deluje magično 15 minuta, a zatim isperite.

Pročitajte još: ZA KRISTALNO ČISTO STAKLO: Jednostavan TRIK za čišćenje prozora pomoću crnog čaja

Vaš sledeći posao je da očistite svoj nameštaj vodom sa sapunom. Isperite ga i osušite temeljno i lagano obrusite površine da biste uklonili sve oštećene površine.

Sada je vreme da zaštitite svoje drvo. Ovo treba raditi svake sezone. Ulje od tikovine će zaštititi vaš nameštaj od tvrdog drveta od elemenata i održati ga novim izgledom. Koristeći krpu nanesite ulje, nežno ga utrljajući i prateći zrno. Možete dodati više od jednog sloja ulja, ali uverite se da se prvi potpuno osuši pre nego što nanesete sledeći.

Kako očistiti baštenski nameštaj od kovanog gvožđa

Stolovi i stolice od kovanog gvožđa mogu da žive napolju tokom cele godine, ali su skloni rđi. Možete da uradite nekoliko stvari kako biste održali živost boje na površinama kako bi se usporila korozija. Korišćenje laka za metal je uvek preporučljivo kada imate novi proizvod, tako da imate maksimalnu zaštitu od spoljašnjih vremenskih uslova od početka i pomoći će da se boja metalnog nameštaja održi duže.

Foto; Piksabej

Boja neizbežno može da počne da se ljušti, posebno kada vlaga od kiše redovno pogađa nameštaj. Stoga bismo preporučili da skinete boju sa zahvaćene oblasti i počnete ponovo. Pre farbanja, obrišite rđu žičanom vunom, ali nežno.

 Kada je površina izložena, možete je tretirati tečnošću za nagrizanje, koja se može koristiti na svim vrstama metalnog nameštaja od nerđajućeg čelika, bakra i aluminijuma. Nakon što se ovo osuši, možete obojiti površinu i ponovo naneti metalni lak tako da se ponovo zapečati.

Kako ukloniti rđu sa metalnog nameštaja na otvorenom

Mnogi metalni baštenski predmeti su napravljeni od čelika i lako mogu da počnu da stvaraju rđu jer se drže na otvorenom tokom dugog perioda u svim vremenskim uslovima. 

Aktivni sprej protiv korozije može biti veoma koristan proizvod koji možete imati u svojim ormarima, posebno tokom leta kada je na otvorenom više vlage i vrućine. Ovaj stil spreja se takođe može kupiti u bojama kao što je bela i nudi visoku pokrivenost i odlično prijanjanje, čak i na rđu.

Aluminijumski nameštaj može ostati na otvorenom, ali može oksidirati tokom vremena

Najbolji način da uklonite rđu ako ste je već primetili na svom nameštaju je jednostavan. Jednostavno ravnomerno sipajte belo sirće po površini nameštaja i dajte mu vremena da se slegne. Sat vremena bi trebalo da bude dovoljno. Kada to uradite, samo obrišite krpom u rukavicama i ponovite ako je potrebno.

Čišćenje baštenskog nameštaja od ratana

Kada je u pitanju čišćenje nameštaja od ratana, važno je da budete nežni i izbegavate gruba sredstva za čišćenje ili hemikalije. Napunite posudu toplom vodom sa sapunom koristeći malo tečnosti za pranje i nežno obrišite svoj nameštaj mekom krpom. Obavezno obrišite sve ostatke sapuna na svom nameštaju pre nego što ga ostavite da se osuši napolju.

Ako imate stari komad nameštaja od ratana koji izgleda lošije, preporučujemo da koristite meku krpu i utrljate malo maslinovog ulja na proizvod. Ovo će smanjiti pucanje i dodati sjaj vašem ratanu, čineći da izgleda kao nov.

Kako očistiti plastični baštenski nameštaj

Plastični baštenski nameštaj je otporan na vremenske prilike, ali može da promeni boju, pa je najbolje da ga čuvate u pomoćnoj zgradi ili šupi preko zime. Kada budete spremni da koristite svoj nameštaj, operite ga toplom vodom sa sapunom sa minimalnom količinom izbeljivača da biste se rešili prljavštine ili tvrdokornih mrlja. 

Pročitajte još: 7 najčešćih GREŠAKA koje pravimo kada kupujemo ZAVESE

Koristite sunđer umesto bilo čega abrazivnog, kako ne biste ogrebali površinu, i dobro isperite pre nego što se nameštaj osuši. Na kraju dodajte zaštitni sloj prozirnog voska za automobile.

Kako očistiti aluminijumski baštenski nameštaj

Aluminijumski nameštaj može ostati na otvorenom, ali može oksidirati tokom vremena. Uklonite tragove ogrebotina neabrazivnim sredstvom za čišćenje, operite vodom sa sapunom i isperite crevom. Zaštitite površinu sa malo prozirnog voska za automobile.

Čišćenje spoljnih platnenih sedišta, jastuka i suncobrana

Održavajte svoje spoljašnje tkanine u najboljem izgledu čišćenjem specijalnim šamponom za tapaciranje. Izaberite sunčan dan, tako da imaju priliku da se dobro osuše i ne razvijaju plesni. Ako je tkanina samo prašnjava ili vam nedostaje vremena, koristite usisivač da biste je u trenu uredili. 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas