Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА УКЛОНИТЕ УСТАЈАЛИ МИРИС ИЗ КУЋЕ: Трик уз који ће све мирисати на свеже и чисто

Кажу да чиста кућа не би требало да има никакав мирис, тако да у наставку текста откривамо пар лаких и брзих трикова како да на економичан начин одржавате чист и леп мирис у стану – и то без вештачког спреја за освежавање.

1698841402_shutterstock_2143273339.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

 

За почетак отворите прозор и пустите свеж ваздух и трудите се да ово радите неколико пута дневно. Наравно, ово прилично зависи од временских услова и годишњих доба, али чак и током зиме је пожељно отварати прозоре бар на кратко. Пре употребе било каквих мирисних додатака у кући или стану, побрините се да је ваздух свеж.

Затим, направите природне мирисе који ће аутоматски освежити ваздух и замирисати целу просторију. На шпорету „продинстајте“ ароматичне састојке. Можете у шерпу са водом убацити зачинско биље, зачине попут цимета, каранфилића, ваниле, муската и коре од цитруса (лимуна, грејпа, лимете, наранџе). Нека се крчка на најнижој температури док не отпусти све мирисе. Кора цитруса је фантастична у борби против непријатних мириса из канте за смеће – изрендајте је на дно канте или кесе пре него што напуните канту и приметићете разлику.

Сода бикарбона неутралише све

Познати су позитивни ефекти соде бикарбоне на комплетно одржавање домаћинства, али она може бити одличан неутрализатор мириса, а у овом случају и освеживач због својих познатих дејстава упијања непријатних мириса. Ово је врло једноставна, али и врло ефикасна комбинација соде и лимуна, јер док сода бикарбона упија мирисе, лимун ваздуху даје освежавајући цитрусни мирис.

За овакав природни освеживач дома су вам потребни теглица са поклопцем, шоља соде бикарбоне и један лимун средње величине. Потребно је да пробушите рупице на поклопцу тегле ножем или оштрим делом маказа, сипате шољу соде бикарбоне у теглицу, ољуштите лимун и исечете његову кору на комадиће и додате у теглу.

Овај „освеживач“ можете поставити где год се налазе непријатни мириси, а можете их направити више и комбиновати са другим цитрусним воћем. Такође, ако желите да освежите тепихе у кући, само поспите соду бикарбону по њима неколико сати пре усисавања и неутралисаћете све накупљено.

Благодети етеричних уља

Ако сте некада били на масажи за опуштање, онда знате колико етерична уља могу да пробуде сва чула и опусте нас, као и да кожа упија све те дивне мирисе због којих се осећамо свеже и заносно. Такође, дифузери за освежавање просторија у које се додају етерична уља су данас доступни у готово свим боље опремљеним продавницама по приступачним ценама. Они дају онај добро познати мирис у продавницама по тржним центрима од којих нас некада заболи глава.

Праву меру у комбинацији етеричних уља је тешко постићи како би била пријатна и освежавајућа. Зато вам дајемо једноставан рецепт како да ваш дом увек мирише пријатно и чисто уз комбинацију етеричних уља која ће вас и опустити. Помешајте две кашичице уља од лаванде и две кашичице уља од лимете. Било би најбоље да помешана уља одстоје пар дана како би се савршено сјединила и затим у боцу са распршивачем додајте њих и око 100мл алкохола. Ову мешавину повремено напрскајте на завесе или тепихе и ваш дом ће већ у ходнику одисати свежином. Пар капи ове мешавине можете напрскати и на филтер клима уређаја.

Миришљави уређаји

Некада неугодни мириси који се шире кућом долазе из уређаја за чишћење и прање, веровали или не, а то је посебно присутно у машинама за прање посуђа и машинама за прање веша. Срећом, неке машине у себи садрже аутоматске програме за самостално чишћење, као што је Цандy машина за прање и сушење веша и уз њу не морате размишљати о непријатним мирисима.

Ипак, да бисте били сигурни да ваша кућа мирише лепо, повремено сипајте мешавину соде бикарбоне и сирћета и укључите на програм са највишом температуром празну машину. На тај начин ће се и дезинфиковати, а и неутралисати све што из машине може да допире.

Пре него што посегнете за вештачким освеживачима простора, који често имају и негативна дејства због хемијских испарења, покушајте да уз ове савете унесете свежину у простор у којем живите на потпуно природан начин. Бићете задовољни, верујте нам на реч.


БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas