· · Коментари: 0
КОРИСНИ САВЕТИ

Како да УШТЕДИТЕ на РАЧУНИМА за струју: Трошкови ће се ПРЕПОЛОВИТИ уз помоћ ових ТРИКОВА

Уз ове једноставне трикове можете уштедети свој кућни бужет

1618041516_eps.JPG
Фото: Новости

Цена струје све више расте, а режијски трошкови постају све веће оптерећење за кућни буџет.

Ипак, већим рачунима за струју можете да се супротставите неколико једноставних и ефикасних трикова, па самим тим умногоме смањити износ рачуна за струју.

Купујте апарате који штеде струју

Када купујете апарате, обавезно обратите пажњу на енергетски разред. Препоручује се куповина уређаја који спадају у енергетски разреда А који троше и до 35 посто мање електричне енергије за разлику од уређаја енергетског разреда Д. Фрижидери и замрзивачи имају и класе А+ и А++ које, наравно, троше још мање електричне енергије. Међутим, код куповине таквог уређаја ту је, наравно, проблем цена, јер су уређаји већег енергетског разреда (А) скупљи у старту, али су дугорочно исплатива инвестиција. Но, то не значи да морате одмах заменити све кућне апарате, знатно ћете уштедети ако замените, на пример хладњак стар осам година новијим моделом бољег енергетског разреда,

Клима уређаји

Велики део рачуна за струју одлази и у време летних месеци када се користи клима. Приликом постављања климе, врло је важно водити рачуна о њеној позицији. Клима-уређаји постављени на директној сунчевој светлости троше и до 10 посто више електричне енергије. Најбоље би било, ако је могуће, климу сместити на северни зид куће или зграде. Наравно, велику улогу у штедњи енергије игра и редовно одржавање и чишћење климе. Ако је ваш клима-уређај старији од 12 година, његовом заменом за новији модел бољег енергетског разреда осетићете велику промену на рачуну за струју.

Искључите из струје апарате које не кориситие

Електроника троши пуно струје, чак и када је искључена. Стога, престаните беспотребно да набијате рачун за струју – искључите све продужне каблове. 70 посто електричне енергије уређаја троши се чак и када су угашени али нису искључени из струје. То су дословце ‘енергетски вампири’ који гутају струју. Стога, све продужне каблове искључите на тастер. те спречите непотребну потрошњу. Избегавајте рад апарата у ‘станд бy’ начину рада јер на тај начин можете уштеђети и до пет посто укупне електричне енергије у домаћинству. Такође припазите и да пуњаче не остављате непотребно укључене у струју. Кад одлазите на викенд, потпуно искључите из струје писаче, апарате за кафу и додатне телефонске пуњаче.

Машина за судове

Ако не морате, немојте користити функцију сушења посуђа. Уместо тога, или отворите врата и сачекајте да се бесплатно осуши на ваздуху или га обришите.. Тако ће машина за суђе потрошити до 50 посто мање струје.
Пре него што укључите машину, побрините се да буде потпуно пуна. Трошиће мање топле воде и мање средства за прање те мање струје, а то ће вам донети вишеструку уштеду.

Фрижидер

Пометите и усисајте дно и задњу страну фрижидера. Фрижидер троши више електричне енергије од свих осталих апарата. Стога се свакако исплати барем два пута годишње завирити иза и испод хладњака јер се тако побољшава ефикасност за 30 до 50 посто. Фрижидер и замрзивач раде ефикасно када су пуни. Стога у фрижидер ставите посуде напуњене обичном водом, а у замрзивач врећице с ледом. Фрижидер држите на температури од један до три степена. Свакако редовно проверавајте у каквом су вам стању врата фрижидера и гума на њима; ако је потребно, замените је јер ћете тако спречити расипање енергије.

Машина за веш

Уштедећете средства за прање, време, воду и између пет до 15 посто потрошње електричне енергије ако не користите програм претпрања за прљави веш. Осим тога, ако одећа није претерано испрљана, оперите је на нижој температури и смањите потрошњу струје. Свакако размотрите и укључивање слабије центрифуге те немојте укључивати полупразну машину.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.