Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најекономичније грејање ове зимске сезоне

Анализа Агенције за енергетику Републике Србије потврђује да ће ове године највећи трошак за грејање имати домаћинства која користе грејна тела на струју и горива за етажно грејање, лож уље и пропан бутан. Најјефтиније ће проћи сви који се греју на дрва или угаљ, јер цена каменог угља није битно промењена.

1635257446_feet-g90dbe6fef_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Према анализираним подацима из прве половине октобра Агенција процењује да ће трошкови грејања на угаљ бити између 49000 и 52000 динара. То значи да је цена каменог угља знатно нижа у односу на пелет, електричну енергију, етажно грејање, али и у односу на трошкове грејања у домаћинствима која користе термоакумулационе пећи.

За разлику од претходне године, цена лож уља је највише порасла и то за чак 54%, а пелета за 22%. Цена каменог угља и осталих енергената није битно промењена.

Када је снабдевање дрва или угља у питању, припреме за грејну сезону, посебно у руралним крајевима, крећу крајем лета. Од површине стамбеног простора и енергента којим се простор загрева зависиће и трошкови грејања током зиме.

Угаљ и дрво – драгоцене сировине

Захваљујући техничком напретку, драгоцене сировине постали су дрво и угаљ и зато је неопходно највише штедети угаљ и енергију насталу из ове сировине.

Власници већине стоваришта у Београду сагласни су да употреба угља из године у годину варира и да је потражња већ неколико година стагнира. Цена каменог угља је за многа домаћинства исплатива, па се зато ово средство за огрев и даље тражи, потврђују на стовариштима. Иако се грађани Србије све више одлучују за алтернативне начине грејања, ипак има сталних купаца који на испоруку мрког и каменог угља стрпљиво чекају.

Уградња ролетни спречава одлив топлоте!

Међутим, за ниже трошкове рачуна током зиме није најважнији енергент. Пресудан јесте, али да би дом био енергетски ефикасан и да би се спречио одлив топлоте било би пожељно уградити квалитетне ролетне, а посебно се препоручује и добра термоизолација дома.

Замена столарије је један финансијски веома захтеван посао и овај подухват није нимало лак. Но, о економичности и ефикасности ПВЦ столарије не треба посебно говорити. Уз адкеватне ролетне, ова столарија представља одличан звучни и топлотни изолатор и у сваки ентеријер се уклапа.

Зашто је квалитетна термоизолација важна?

Ако се термоизолација правилно изведе, онда објекат дише, пара пролази несметано и не задржава се на објекту, нити на његовој фасадној конструкцији. На тај начин се спречава настанак влаге, плесни и кондензације, зграда се механички штити и тако јој се продужава век. Активно се утиче на мању потрошњу енергије и обезбеђује се енергетска ефикасност.

Захваљујући доброј термоизолацији у унутрашњости објекта и лети и зими се обезбеђује пријатна температура и смањује се потрошња енергије и за хлађење и за грејање, штеди се новац и чува околина. Такође, у објекту се ствара здрава микроклима за угодан боравак.

Ипак, у много случајева се значај термоизолације или не истиче довољно или се потцењује. А то је зато што ни пројектанти ни произвођачи не познају довољно правилне начине за постављање квалитетне термоизолације. Због тога у зградарству и привреди настају велики губици. Ипак, са развојем технике, саставни део технолошких постројења и стамбених и пословних обејката постаје термоизолација.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas