Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Неколико начина да дом постане енергетски ефикасан

Многи производи, домови и зграде користе више енергије него што им је заиста потребно, што води ка неефикасности и расипању енергије

1650964107_door-223399_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Енергетска ефикасност је један од најлакших начина за елиминисање расипања енергије и смањење трошкова. Енергетска ефикасност значи коришћење мање енергије за обављање истог посла. То је такође један од најисплативијих начина за борбу против климатских промена, као и чишћење ваздуха.

Спољна расвета односи доста енергије

Многи ће управо поћи одавде у жељи да побољшају свој дом када је чување енергије у питању. Све сијалице у стану је добро заменити ЛЕД сијалицама. Када је у питању спољна расвета, многе куће са двориштима и ушушканим прилазима имају много веће потребе за осветљењем. Још када се узме у обзир да спољна расвета буде активна од сумрака до јутра, онда је јасно да је реч о великом потрошачу енергије. Заменом старих халогених и обичних сијалица, новим ЛЕД и соларним лампама побољшава се квалитет и издржљивост спољне расвете. Још боља опција у циљу штедње енергије су сензорне лампе које се активирају само на детектовани покрет, и након неког времена се поново гасе.

Добра изолација је пола посла

Ефикасна изолација успорава брзину протока топлоте током свих месеци, тако да је потребно мање енергије за грејање или хлађење куће. Важно је да кућа има спољну изолацију зидова, како би се енергија задржала унутар ње. С обзиром на то да је топао ваздух лакши, добро је проверити да ли таван куће има адекватну изолацију, јер управо неизоловано поткровље „краде“ енергију, па потрошња у зимским месецима може бити знатно већа.

Како изабрати прозоре који штеде енергију?

У добру изолацију спада и адекватна столарија, која је један од главних чувара енергије. Заједно са добром изолацијом спољних зидова и заштићеним таваном, квалитетни прозори ће учинити чудо у што дужем задржавању топлог и хладног ваздуха. Зато је важно знати како изабрати прозоре. Прозори са дуплим стаклом и од ПВЦ материјала су одличан избор за уштеду трошкова енергије.

Продаја угља указује на велику енергетску ефикасност

Најпродаваније сировине за грејање су дрво и угаљ. Угаљ има далеко већу калоријску вредност загревања него што то има дрво. Продаја угља је увек константна и у благом порасту, јер је најекономичнији вид огрева за већи део домаћинстава. Термоелектране такође користе угаљ, међутим ту треба указати на главну замерку када је угаљ у питању, а то је: велики загађивач ваздуха. Тешко је борити се против употребе ове сировине, ако се има у виду да је користе многе велике светске индустрије. Да би се домаћинства и становништво пребацило на друге облике грејања потребан је скуп мера, политика и олакшица.

Дрво као клима уређај

Уколико је кућа стара у и лошем стању, а замена прозора и додатна изолација је тренутно немогућа, добро и јефтиније решење може бити зеленило са густим лишћем. Током летњих месеци лишће блокира зраке сунца и самим тим загревање је мање. Све просторије чији су прозори окренути директној сунчевој светлости се могу одлично засенчити великим, густим крошњама. Такође, за зидове куће који су на источној и западној страни одлично може покрити винова лоза или лишћарска пузавица. Спољну јединицу клима уређаја је добро сакрити великим жбуном, јер се на тај начин повећава њена ефикасност и до 20%.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas