Oglas
· · Komentari: 0

Nekoliko načina da dom postane energetski efikasan

Mnogi proizvodi, domovi i zgrade koriste više energije nego što im je zaista potrebno, što vodi ka neefikasnosti i rasipanju energije

1650964107_door-223399_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Energetska efikasnost je jedan od najlakših načina za eliminisanje rasipanja energije i smanjenje troškova. Energetska efikasnost znači korišćenje manje energije za obavljanje istog posla. To je takođe jedan od najisplativijih načina za borbu protiv klimatskih promena, kao i čišćenje vazduha.

Spoljna rasveta odnosi dosta energije

Mnogi će upravo poći odavde u želji da poboljšaju svoj dom kada je čuvanje energije u pitanju. Sve sijalice u stanu je dobro zameniti LED sijalicama. Kada je u pitanju spoljna rasveta, mnoge kuće sa dvorištima i ušuškanim prilazima imaju mnogo veće potrebe za osvetljenjem. Još kada se uzme u obzir da spoljna rasveta bude aktivna od sumraka do jutra, onda je jasno da je reč o velikom potrošaču energije. Zamenom starih halogenih i običnih sijalica, novim LED i solarnim lampama poboljšava se kvalitet i izdržljivost spoljne rasvete. Još bolja opcija u cilju štednje energije su senzorne lampe koje se aktiviraju samo na detektovani pokret, i nakon nekog vremena se ponovo gase.

Dobra izolacija je pola posla

Efikasna izolacija usporava brzinu protoka toplote tokom svih meseci, tako da je potrebno manje energije za grejanje ili hlađenje kuće. Važno je da kuća ima spoljnu izolaciju zidova, kako bi se energija zadržala unutar nje. S obzirom na to da je topao vazduh lakši, dobro je proveriti da li tavan kuće ima adekvatnu izolaciju, jer upravo neizolovano potkrovlje „krade“ energiju, pa potrošnja u zimskim mesecima može biti znatno veća.

Kako izabrati prozore koji štede energiju?

U dobru izolaciju spada i adekvatna stolarija, koja je jedan od glavnih čuvara energije. Zajedno sa dobrom izolacijom spoljnih zidova i zaštićenim tavanom, kvalitetni prozori će učiniti čudo u što dužem zadržavanju toplog i hladnog vazduha. Zato je važno znati kako izabrati prozore. Prozori sa duplim staklom i od PVC materijala su odličan izbor za uštedu troškova energije.

Prodaja uglja ukazuje na veliku energetsku efikasnost

Najprodavanije sirovine za grejanje su drvo i ugalj. Ugalj ima daleko veću kalorijsku vrednost zagrevanja nego što to ima drvo. Prodaja uglja je uvek konstantna i u blagom porastu, jer je najekonomičniji vid ogreva za veći deo domaćinstava. Termoelektrane takođe koriste ugalj, međutim tu treba ukazati na glavnu zamerku kada je ugalj u pitanju, a to je: veliki zagađivač vazduha. Teško je boriti se protiv upotrebe ove sirovine, ako se ima u vidu da je koriste mnoge velike svetske industrije. Da bi se domaćinstva i stanovništvo prebacilo na druge oblike grejanja potreban je skup mera, politika i olakšica.

Drvo kao klima uređaj

Ukoliko je kuća stara u i lošem stanju, a zamena prozora i dodatna izolacija je trenutno nemoguća, dobro i jeftinije rešenje može biti zelenilo sa gustim lišćem. Tokom letnjih meseci lišće blokira zrake sunca i samim tim zagrevanje je manje. Sve prostorije čiji su prozori okrenuti direktnoj sunčevoj svetlosti se mogu odlično zasenčiti velikim, gustim krošnjama. Takođe, za zidove kuće koji su na istočnoj i zapadnoj strani odlično može pokriti vinova loza ili lišćarska puzavica. Spoljnu jedinicu klima uređaja je dobro sakriti velikim žbunom, jer se na taj način povećava njena efikasnost i do 20%.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas