· · Коментари: 0
МИРИС КУЋЕ

Ових 8 паметних трикова ОТЕРАЋЕ НЕПРИЈАТНЕ МИРИСЕ са СВИХ критичних места у кући

Постоји више места у стану на којима може да се скрије узрок непријатног мириса. Решите се проблема и уживајте у чињеници да ваш дом мирише пријатно попут летњег поветарца.

1601379185_Depositphotos_46355491_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Знате онај цитрусни мирис који вас заплахне приликом уласка у предворје луксузног хотела? Јесте ли икад пожелели да тако мирисе и ваш дом? Маштате о томе, али стварност је ипак другачија.

Од смрдљиве машине за судове до буђавих завеса за туш, па чак и нежељене влаге или љубимаца – све су то узрочници непријатног мириса који ће вас спречити да уживате у свом дому. Ако се већ дуго борите с неидентификованим извором смрада у кући, проверите ових осам места – можда је узрок баш тамо!

1. Канта за смеће

Иако се чини очигледно, јер канте за смеће углавном смрде, ваља проверити да ли је она извор лошег мириса у стану. Малене мрље и разне мрвице могу да се нагомилају временом и да проузрокују неугодан мирис. Празните канте редовно, а у продавници потражите освеживаче простора који елиминишу неугодне мирисе не прикривајући их.

Прочитајте још: Промените животни простор БЕЗ ПОТРОШЕНОГ ДИНАРА! Урадите ових 6 ствари (ФОТО)

- Добро очистите канту користећи разређени избељивач и оставите да се натапа неколико сати. Потом исперите водом, па канту оперите сапуном - саветује Еби Навас из компаније "Емилy’с Маидс" из Даласа, која се бави одржавањем.

Џенифер Снајдер из компаније “Неат ас Пин Организинг анд Цлеанинг” која се бави чишћењем препоручује да једну канту одредите искључиво за посебно прљаво смеће и празните је свакодневно без обзира на количину.

Фото: Пиксабеј

2. Кућни љубимци

Иако су попут чланова породице, љубимци као и људи могу да поприме непријатан мирис.

– Кад вам испадају длаке свуда, расту бактерије и то може да буде неугодно – каже Навас, саветујући да редовно купате љубимце и добро чистите места на којима спавају и једу. Препорука је да то чините најмање једном недељно. Како бисте спречили нагомилавање длака, редовно усисавајте троседе и кревете.

Прочитајте још: Испробала је трик за ЧИШЋЕЊЕ ЗАГОРЕЛОГ ПОСУЂА: Резултати су фантастични

3. Мокра одећа

– Не остављајте у купатилу корпу с прљавим вешом. Радије је држите у спаваћој соби или у ормару где неће бити изложена пари и влажном ваздуху након купања и туширања – истиче Навас, додајући да и влага подстиче раст бактерија због којих ће простор имати неугодан мирис.

4. Постељина

– Сви кажу да нам је тешко да намиришемо сопствени дом зато што има мирис нашег тела – истиче Снајдер.

У томе се посебно истичу чаршафи у које се упијају наша телесна уља, мртве ћелије коже и прљавштина. Снајдер стога препоручује да постељину перете сваке недеље ако се туширате ујутру, а сваке две недеље ако се туширате пре спавања.

Прочитајте још: Главна ЗВЕЗДА стана добила је НОВО лице: УГАОНА гарнитура је добила ХИТ продужетак!

Фото: Депозит

5. Машина за веш

– Сви кућни апарати који редовно долазе у додир с водом могу да садрже влагу која помаже раст бактерија – појашњава Рон Шимек, власник компаније "Мр. Апплианце" из Минеаполиса.

Сваки пут кад отворите или затворите врата машине, како додаје, влага од сваког циклуса остаје затворена унутра, а то можете да спречите ако врата и преграде увек остављате отворенима како би влага испарила. Ако се створила буђ, очистите је комбинацијом сирћета и соде бикарбоне.

6. Машина за судове

Као и машина за веш, машина за судове може да буде плодно тло за буђ и бактерије, али и непријатне мирисе.

- То је влажно и топло место, идеално за развој микроорганизама, а нарочито ако је након циклуса прања преостао неки комадић хране у машини - каже Шимек.

То ћете уклонити ако редовно испирате машину врућом водом стављајући је празну у циклус прања с највишом температуром. Ако је корпа за прибор навукла буђ, најмање 30 минута је држите потопљену у раствор сирћета и воде или раствореног избељивача и добро исперите пре враћања на своје место.

Прочитајте још: Да ли сте се питали зашто су WЦ ШОЉЕ већином БЕЛЕ БОЈЕ? Постоје ДВА РАЗЛОГА за то!

7. Сливници

У кухињи други најчешћи кривац неугодних мириса су одводи. Онде ће се ухватити масноће и комадићи хране, па потражите средства за чишћење одвода или користите соду бикарбону барем два пута недељно, како бисте спречили нагомилавање остатака у цевима.

Фото: Депозит

8. Нови намештај

Иако можда мислите да волите мирис новог троседа као што волите мирис новог аутомобила, то је само зато што је реч о новом предмету који сте набавили.

Али тај мирис вероватно узрокују органске честице ВОЦ. Многи нису свесни да је ниво токсина у становима некад чак 10 пута већи него на отвореном, а намештај је један од криваца за то – истиче оснивач компаније "Натуре Буилдс Хеалтх Барт Wолберс".

Прочитајте још: Ова места вероватно ЗАБОРАВЉАТЕ приликом БРИСАЊА ПРАШИНЕ

Честице могу имати снажан мирис, али могу и да штете здрављу. Могу да проузрокују главобоље, иритацију носа или ока, па чак и озбиљна стања попут оштећења јетре или бубрега.

Најбољи начин да се решите честица је постављање пречишћивача ваздуха који садржи филтер од угљеника. Ако било који објекат у вашем домаћинству и након месец дана задржи непријатан мирис, онда је време да га вратите и тражите повраћај новца.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.