· · Коментари: 0

Смањите рачун за струју: Скратите време преглања уз помоћ једноставног трика

Пеглање одеће троши много струје

1674119256_shutterstock_619767104-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Узмите у обзир чињеницу да вам за 70 шоља филтер кафе или за кориштење апарата за бријање 2.000 пута треба један киловат-сат струје. Подаци немачке организације за енергетску делотворност (ХЕА) указују на то да се ради о половини количине електричне енергије коју потрошите за пола сата кориштења пегле.

Ако желите да уштедите електричну енергију не користите дугме за пару, јер ваш уређај користи 90 одсто енергије да би воду претворило у пару. Добра вест је да дејство паре можете постићи на јефтинији начин. Из ХЕА саветују да поквасите одевни предмет пре самог пеглања.

Прочитајте још: Шест невероватних трикова за ЧИШЋЕЊЕ: Олакшавају кућне послове, а потребно вам је неколико јефтиних намирница

Немачка модна саветница Соња Грау предлаже да навлажите танку памучну кухињску крпу и њоме прекријете одевни предмет па га потом опеглате.

“Важно је да је изаберете заиста врло танку памучну тканину”, каже Грау, додајући како управо таква тканина умогућава топлини из пегле да допре до одеће.

Саветује и да не претерате са прскањем крпе водом, јер не сме бити премокра, већ само влажна.

“Имајте на уму да има много тканина и комбинација материјала које не морате ни да пеглате. Једино је важно да одевни предмет извадите одмах из машине за веш, јер би у супротном могао да се згужва", каже Грау.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.