Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Течни или прашкасти детерџент за веш? Стручњаци откривају који је најбоље решење за вас и како правилно да их користите

Стручњаци за веш објјашњавају предности и мане прашкастог и течног детерџента, чинећи ваш избор много лакшим

1652089730_detergent-460472_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Када је у питању најбољи детерџент за веш, опције су бескрајне. Стручњаци објашњавају да одговор зависи од онога што тражите од вашег детерџента. На пример, прашак је јефтин, траје дуго, производи мање отпада и одличан је за јако запрљану одећу. Течни детерџенти, с друге стране, боље функционишу у хладној води, лакше се мере и могу се користити као третмани на тачно одређеном месту или приликом ручног прања одеће.

Прочитајте још: Како да купатило увек буде чисто и МИРИСНО: Четири једноставна трика за које вам треба пар секунди (ВИДЕО)

Начин на који користите ове детерџенте је такође кључан. Овде објашњавамо и предности и недостатке сваке врсте детерџента за веш да бисте разумели који је најбољи - и како да га најефикасније користите.

Прашак за прање веша: 

Предности: 

  • Мање је неуредан од течног детерџента
  • Обично је јефтинији по пуњењу од течног детерџента 
  • Стабилнији је од течног детерџента,  тако да ће трајати дуже
  • Има еколошки прихватљивије паковање
  • Количина праха који се користи по пуњењу је прилагодљива
  • Добро делује на јако запрљаној одећи, као што су спортски дресови 

Против:

  • Неки детерџенти у праху имају проблема са растварањем у хладнијој води, што може оставити талог на одећи
  • Потребно је држати на сувом месту 

Детерџент у праху се обично формулише са вишим пХ вредностима, што може оптимизовати чишћење јако запрљане радне одеће и спортске униформе. Идеалан је за потрошаче који воде бригу о заштити животне средине јер има има најприхватљивије еколошко паковање, а поред тога је и најбоља буџетска опција јер је прашак најјефтинији облик детерџента за прање. 

Како је најбоље користити га?  

Користите топлу воду: Када користите детерџент у праху, важно је знати на којој температури треба прати одећу. „Избегавајте коришћење веома хладне воде, осим ако на паковању није назначено да је растворљив и у хладној води.  

Пажљиво мерите: Када бирате прашкасти у односу на течни детерџент, ослоните се на мере на паковању. Пратите упутства на паковању за препоручену количину детерџента и воде за припрему раствора.

Проверите листу састојака: За дубинско чишћење помоћу праха у односу на течни детерџент, изаберите производ са правим састојцима. Уверите се да ваш детерџент у праху садржи ензиме и флуоресцентна средства за избељивање поред средстава за чишћење.

Течни детерџент за веш

Предности:

  • Детерџент је већ растворен, тако да нема шансе за остатке и трагове 
  • Боље се раствара у хладнијој води од прашкастог детерџента 
  • Може се користити за третирање многих мрља на тачно одређеном месту 
  • Поклопац омогућава лако мерење
  • Добро делује на мрље од уља и масти

Против:

  • Може бити веома неуредно руковати са течним детерџентом 
  • Често је тежак и гломазан
  • Ствара више пластичног отпада за животну средину, прави се од јако дебеле пластике 
  • Брзо се сипа, повећавајући шансе за превелико дозирање детерџента

Ако желите опрати пуно одеће у хладној води, ово је детерџент за вас. Течни детерџент се лако распршује на температурама хладне воде, тако да ће особа која жели да користи искључиво хладну воду, обично ради уштеде енергије, вероватније да користи течни детерџент. 

Како је најбоље користити га? 

Пажљиво мерите: Превише детерџента током времена може довести до накупљања у машини за прање, што може довести до мириса.Поклопац олакшава одређивање количине детерџента за употребу. 

Користите га за третирање мрља: Исперите мрљу хладном водом да бисте уклонили вишак, а затим сипајте довољно детерџента на одећу да прекрије мрљу. Користите четкицу за зубе са меким влакнима да бисте помогли да детерџент продре у влакна одеће или нежно протрљајте тканину, а затим оперите на уобичајен начин.

Користите високоефикасни детерџент за високоефикасне машине: Ако имате машину за прање веша високе ефикасности, обавезно користите течни детерџент за веш дизајниран за такве машине за прање веша. Проналажење тавког детерџента је лако: само потражите симбол „он“ на паковању.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas