Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Чега се све плаши дете које има 3 ГОДИНЕ: Ово су најчешћи страхови

Дечији страхови су сасвим нормалан део одрастања

1699375152_shutterstock_2152089551.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

То је знак да ваше дете почиње да разуме свет и начин на који он функционише и да покушава да схвати шта то значи за њих. С временом и искуством, они ц́е сами схватити да ствари које изгледају застрашујуц́е ипак нису тако страшне. Временом ц́е такође схватити да имају невероватан капацитет да се носе са својим страховима.

Ово су најчешћи страхови деце од 3 године, и зашто се најчешће јављају:

  • Муње, гласни звукови(трескање врата, грмљавина, пуцање балона, ватромет, гласан лавеж паса, возови) и било шта друго што је прегласно, нагло, неочекивано.

Ево зашто: Они су веома свесни свог недостатка контроле у ​​свету који их окружује. Због тога би могли показати страх од ствари које их изненаде, нису им познате, немају искуство са тим појавама. Није лако откривати свет око себе, када си тако мали.

  • Све што није познато и уобичајено а поготову промене на вољеним и блиским људима

Ево зашто: Довољно је страшно што је све ново и непознато у свету који их окружује, када се неочекивано и нагло промене они најближи који су им врло добро познати, то им уноси несигурност, страх од непознатог и неизвесност. Чак и баналне промене бакине фризуре, када ујак скрати браду или тетка промени боју косу, могу деловати застрашујуће.

  • Страшни звуци, костими за Ноц́ вештица, духови, вештице, чудовишта која живе испод кревета, провалници који проваљују у куц́у, вештица која живе испод кревета- и све остало што могу да измаштају

Ево зашто: Њихова машта цвета, невероватно је богата и ту је све могуће. У овом узрасту, они ц́е имати проблема да направе разлику између фантазије и стварности.

  • Ствари које виде на телевизијиили читају у књигама могу подстац́и њихову вец́ живу машту и стварати кошмаре. Ово може изазвати страх од мрака или да се плаше да спавају сами.

Ево зашто: у овом узрасту, деца могу да се боре да одвоје фантазију од стварности. Ако чују причу о гусару, на пример, чим се светла угасе, могли би да замисле да је капетани спод њиховог кревета, спреман да изазове невољу. Смирујуц́а рутина одласка на спавање и лепе приче без пирата могу помоц́и у стварању умирујуће атмосфере.

  • Људи у униформама и костимима (Деда Мраз, позоришни костими и нападна шминка, ликови из прича или цртаних филмова.)

Ево зашто: У овом узрасту, одрасли у костимима нису ништа лепши него што су били када су малишани били бебе, и даље им је све то претерано нападно.

  • Бити одвојен од вас или бити удаљен од људи или куц́них љубимаца које воле.

Ево зашто: Можда се брину да ц́е се нешто догодити њима самима, људима које воле или куц́ном љубимцу. Не осећају се сигурно.

  • Мрак и самостални боравак ноц́у, посебно ако чују чудан звук или виде светла или сенке на зиду.

Ево зашто: Мрак може бити застрашујуц́и у овом добу. Са својом маштом која је дивља и слободна, могли би да створе сопствена објашњења за чудне ноц́не звукове или сенке на зиду. Могли би да убеде себе да је звук мољца који удара у сијалицу нешто језиво, јер ниједно друго објашњење им нема смисла.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas