Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири начина да код детета прекинете зависност од екрана: Направите план

Не тако давно на листи ствари од којих особа може да буде зависна нису били мали екрани

1671192383_profimedia-0640544780.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Што је још горе, деца нису била на тој листи! Данас је ситуација у најмању руку речено поражавајућа и обесхрабрујућа. Отворите врата собе ваших малишана и затичете их како у полумраку гледају у светлеће екране телефона или таблета које држе у рукама. Дозивате их, али они не одговарају. Чак вас ни не примећују. Тек када им одузмете телефоне, они подижу главу и упућују вам празан поглед.

Тај поглед је толико застрашујући да пребацујете себи што сте им уопште икад и дозволили да први пут погледају неки цртани или одиграју игрицу на вашем телефону. Превише времена испред малих екрана доноси деци бројне негативне ефекте попут поремећаја пажње, сна, смањене жеље за активношћу и гојазности.

Направите план који ћете да спроведете у дело

Први корак је разговор са члановима ваше породице о овој одлуци. Морате им рећи зашто смањујете време испред малих екрана. Да ли је то због негативних ефеката који имају или што желите да више времена проводите једини с другима? Млађи чланови ће ово тешко поднети, али дајте им времена. Затим важно је да поставите реалне циљеве. Мало цртаћа је у реду, али вишечасовно гледање никако. Такође, бирајте програме који ће се гледати и нека буду едукативног садржаја. Деца од 2-5х не би требало да гледају телевизију више од 1х дневно. Она од 6-10 не више од 2х.

Прочитајте још: Одабир ИМЕНА за дете може бити ноћна мора: Прича о мајци која је ЋЕРКИ дала име на чији помен су људи ПЛАКАЛИ

Направите списак ствари које деца могу да раде уместо да гледају у екране

Како би вашим малишанима било лакше да се одвикну од гледања цртаћа по цео дан, пожељно је да направите списак ствари које уместо тога могу да раде. Зависност од малих екрана је прилично гадна, јер она не оставља простора машти. Деца ће вам прилазити с речима „али досадно нам је, немамо шта да радимо“. Можете им понудити коцке за слагање, бојанке, пластелин или глиму са модлама, таблу и креде у боју, чуњеве и куглу за куглање или неку друштвену игру ако су у питању старији малишану. Слагалице су добар начин да се тај уснули мозак мало покрене.

Склоните телефоне с видика и будите добар пример

Право је мучење за било које дете када му родитељи кажу да не може да гледа цртаће на телефону или да игра на њему игрице, а онда тај исти телефон оставе на столу за кафу у дневном боравку. Док се окренете, док ће га зграбити и то ће му само створити проблеме. Морате имати на уму да деци недостаје ниво контроле импулса који одрасли имају, како би се удаљила од искушења. Држите своје телефоне ван видокруга деце и користите их само када су вам преко потребни.

Прочитајте још: Каква мајка, таква ћерка: Четири интересанте особине личности које бебе могу да наследе

Упутите дете на игру

Можда звучи чудно, али понекад је децу потребно мало погурати како би се заиграла. Иако сигурно ваша деца имају гомилу играчака у својој соби, шансе су да се одавно са многима не играју. За све то су криви мали екрани, а ваш задатак је сада да их подсетите како да се играју. Извадите те играчке из кутије и започните неку игру с њима. Неће проћи много, а машта вашег малишана ће се пробудити. Понекад је све што клинцима недостаје идеја чега би се могли играти са својим играчкама. Сетите се: док гледају цртаће све им је сервирано на тацни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas