Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТИНЕ О БЕБАМА

ДА, БЕБЕ И ОВО РАДЕ: Седам чињеница које могу изненадити родитеље!

Важно је имати на уму да мала беба има незрео нервни систем, нема животног искуства, мозак јој се још увек развија вртоглавом брзином и није још увек укључена у друштво.

1611322685_Depositphotos_34471849_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Зато не чуде многе чињенице које већину људи ипак изненаде. Ево и које:

Беба приближава руке гениталијама за време обављања нужде

Када приметите да беба спушта руке уз тело и немирно лежи можда покушава да вас упозори да је време за промену пелена.

Фото: Депозит

Прочитајте још: САВЕТИ ЛЕКАРА: Ефикасан начин да скинете упорну, високу температуру код деце

Дете шири руке попут крила приликом пада 

Бебе су прилагодиле свој одбрамбени систем избегавања падова и управо је то разлог што бебе приликом падова инстинктивно шире руке. То је уједно и знак да се нервни систем вашег малишана правилно развија.

Дете зна да устане, али не зна да седне

Колико год била зачуђујућа чињеница дете које зна уз помоћ намештаја или родитељске руке да устане на своје ноге, оно не зна да седне. Деца инстинктивно почињу око 10. месеца да се придржавају за намештај и да стају на ноге. Међутим, шта се онда дешава? Дете обично остаје зачуђено јер спуштање у седећи положај није нешто што му је урођено, већ радња коју ће морати да учи из праксе уз високу дозу координације након неколико падова.

Прочитајте још: Љубите децу, да се смире! А шта нам још бебе поручују? Овако ћемо разумети говор бебиног тела

Необјашњиво дрхтање 

Ако приметите да је беба од смеха у тренутку променила израз лица и почела да дрхти немате разлога за забринутост. Нервни систем се још увек развија, а кожа детета је врло танка, па још не може у потпуности да регулише дететову телесну температуру.

Штуцање за време дојења

Дечије штуцање врло чудног звука је помало мистерија, али се претпоставља да се ради о неусклађености бебиног дисања и гутања. Беба тако у исто време покушава да прогута млеко и да удахне ваздух. Након неког времена беба ће усавршити и ову вештину.

Прочитајте још: Делује неважно, али није: Спавање са отвореним устима код деце може довести до низа здравствених проблема

Фото: Депозит

Лажни кашаљ

Ако зачујете дете како кашље и у тренутку када дођете до њега кашаљ нестане и на лицу се појави широк осмех, не брините, то није ништа чудно. Деца примећују забринутост за људе који кашљу, па на овај начин воле понекад да привлаче пажњу. Ова навика траје врло кратко.

Заборављање наученог 

Није необично да дете дан након што научи неку нову активност исту и заборави. Колико год се нама поједина радња чинила једноставном, за дете је она врло комплексна. Ово је слично када дођете након дуго времена до решења неког проблема, а сутрадан се не сећате како тачно сте проблем решили. Ако дете наговарате да понови научено пред мноштвом људи и у новом окружењу, велика је вероатноћа да неће моћи да се сети о чему се ради.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas