Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли примећујете ове детаље на ЦРТЕЖУ ДЕТЕТА? Могу да указују на надареност

Многи малишани баш воле да цртају, али ако и у најранијој доби показују пажњу у приказивању људи, до ситница, као што су ситан накит или поза тела, ради се о изузетном детету

1698923043_shutterstock_403473313.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према студији из 2016. године, надарена деца узраста од седам до девет година користе десетине „посебних појмова“ када цртају људска биц́а. Ако цртежи вашег детета приказују било који од њих, могли бисте да одгајате генија или макар врло даровито дете.

Истраживачи су анализирали цртеже 120 деце и идентификовали 30 кључних детаља који би могли бити знак надарености. Од 47 високо надарене деце укључене у студију, њих 20 цртало је један или више од ових предмета у приказивању људи.

То су ствари као што су шминка на очима, пегице, брада или бркови, накит, кравате, машне или туфне на хаљинама, џепови. Истраживачи су такође приметили јединствен приступ даровите деце у приказивању особе, као што је глава окренута са стране или руке стављене у џепове или иза леђа.

Ипак, пазите да не мешате ове показатеље проницљивости и даровитости, са тестом интелигенције. Ова студија не мери интелигенцију, каже Свен Матијсен, коаутор студије из Центра за проучавање даровитости на Универзитету Радбоуд у Холандији.

Тестови интелигенције дају само тачан и погрешан одговор, за који стручњаци кажу да није увек адекватно мерило креативност детета – а може бити још један показатељ даровитости.

Такође је важно напоменути да нец́е сва надарена деца цртати ове детаље на својим цртежима. У ствари, упозорава Матијсен, ови предмети се можда нец́е нац́и на цртежима деце старије од 10 година. Како деца стигну до школског узраста, имају тенденцију да буду под „негативним утицајем“ школског окружења, наставника и другова из разреда, што их чини мање вероватним да додају креативне слободе свом раду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas