Oglas
· · Komentari: 0

Da li primećujete ove detalje na CRTEŽU DETETA? Mogu da ukazuju na nadarenost

Mnogi mališani baš vole da crtaju, ali ako i u najranijoj dobi pokazuju pažnju u prikazivanju ljudi, do sitnica, kao što su sitan nakit ili poza tela, radi se o izuzetnom detetu

1698923043_shutterstock_403473313.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Prema studiji iz 2016. godine, nadarena deca uzrasta od sedam do devet godina koriste desetine „posebnih pojmova“ kada crtaju ljudska bića. Ako crteži vašeg deteta prikazuju bilo koji od njih, mogli biste da odgajate genija ili makar vrlo darovito dete.

Istraživači su analizirali crteže 120 dece i identifikovali 30 ključnih detalja koji bi mogli biti znak nadarenosti. Od 47 visoko nadarene dece uključene u studiju, njih 20 crtalo je jedan ili više od ovih predmeta u prikazivanju ljudi.

To su stvari kao što su šminka na očima, pegice, brada ili brkovi, nakit, kravate, mašne ili tufne na haljinama, džepovi. Istraživači su takođe primetili jedinstven pristup darovite dece u prikazivanju osobe, kao što je glava okrenuta sa strane ili ruke stavljene u džepove ili iza leđa.

Ipak, pazite da ne mešate ove pokazatelje pronicljivosti i darovitosti, sa testom inteligencije. Ova studija ne meri inteligenciju, kaže Sven Matijsen, koautor studije iz Centra za proučavanje darovitosti na Univerzitetu Radboud u Holandiji.

Testovi inteligencije daju samo tačan i pogrešan odgovor, za koji stručnjaci kažu da nije uvek adekvatno merilo kreativnost deteta – a može biti još jedan pokazatelj darovitosti.

Takođe je važno napomenuti da neće sva nadarena deca crtati ove detalje na svojim crtežima. U stvari, upozorava Matijsen, ovi predmeti se možda neće naći na crtežima dece starije od 10 godina. Kako deca stignu do školskog uzrasta, imaju tendenciju da budu pod „negativnim uticajem“ školskog okruženja, nastavnika i drugova iz razreda, što ih čini manje verovatnim da dodaju kreativne slobode svom radu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas