Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта боје које дете користи док црта откривају о њему? Могу много тога да кажу

Дечији цртеж је одраз његове душе, осећања, односа према себи, породици и свету који га окружује. Многе поруке није тешко открити из дечијег цртежа, али за комплетну анализу потребно је потражити помоћ психолога

1695131894_shutterstock_279747659.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Боје које дете користи током цртања такође ће вам помоћи да разумете какав је овај мали човек, како живи и како се осећа. На пример, ако на цртежу има најмање 5-7 боја, дете живи пуним плућима и ужива у његовим бојама. Двогодишњем детету може се опростити употреба једне или две боје, али не и трогодишњем или четворогодишњем. То значи једно: можда нешто мучи вашу бебу - недостатак ведрих боја на цртежу може указивати и на мањак "боја" у животу.

Боја којом дете боји чланове своје породице такође много говори. На пример, за оне који му се не свиђају, он бира смеђу или црну. А за вољене - жуту. Уосталом, када се деца питају на шта везују своју мајку, често одговарају: са Сунцем.

Ако на цртежу доминирају:

  • Плава - дете је мирно и уравнотежено. Није му досадно када је само, јер воли да расуђује. Оно се потпуно предаје пријатељству, јер више воли да даје него да прима. Међутим, треба узети у обзир једно "али". Понекад деца бирају плаву не зато што су мирна, већ зато што желе да се смире.
  • Зелено - дете је независно, упорно, тврдоглаво. Зелена је за њега боја мира и сигурности којој тежи.
  • Црвена - дете је ексцентрично, агресивно, активно и лако узбуљиво.
  • Жута - дете је радознали оптимиста.
  • Љубичаста - дете воли да машта, емотивно је, али у исто време веома осетљиво и рањиво.
  • Браон - дете често доживљава негативне емоције. Може да буде споро и склоно седелачком начину живота.
  • Црно – дете можда корсити црно као протест против непријатности коју осећа. Потребна му је промена атмосфере.
  • Сива је исто што и одсуство боје. Уколико доминира ова боја, можда је дете равнодушна према свом окружењу, труди се да не примети шта му се не свиђа и шта га брине.

Цртање не само да ће вам помоћи да направите психолошки портрет детета, већ ће и ојачати његове прсте, научити га координацији и суптилним покретима, а касније ће му бити лакше да савлада писање. Поред тога, док црта, приметиће карактеристике околног света, на пример, да мачка и столица имају четири "ноге", а човек две.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas