Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Десет савета како да ИЗГРАДИТЕ САМОПОУЗДАЊЕ КОД СВОЈЕ ЋЕРКЕ: Помозите својим наследницама да стекну потребне особине за успешан и срећан живот

Важно је шта ћете рећи и како ћете се опходити према ћеркама јер тако их припремате за живот и очекивања од истог

1693558814_shutterstock_2284968067.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Девојке су обично те које прве проговоре, друже се, одличне су ученице... Али негде пред почетак средње школе, појава нових друштвених притисака, већа очекивања у учионици и помешани сигнали добијени из заједнице („Урадите најбоље, али не привлачите превише пажње на себе“, „Можете бити шта год желите, али ваш главни приоритет је да изгледате лепо“) може довести до тога да девојке заостају у академском сегменту или изгубе искру радости коју младост носи.

Ево шта можете да урадите, пише портал бабyцентре.цом, да изградите самопоуздање своје ћерке:

1. Подстакните асертивност

Научите своју ћерку да изрази своје потребе и да буде у стању да се супротстави својим вршњацима. Ако је неко друго дете злочесто према њој, охрабрите је да му каже: „Не свиђа ми се начин на који разговараш са мном“.

2. Будите конкретни у комплиментима

Када својој ћерки кажете колико је паметна, користите конкретне примере. Реците јој: "Имаш веома добро памћење" или "Па, ти стварно знаш све о диносаурусима".

3. Без лажних похвала

Десетогодишња девојчица је већ врло добро свесна да није музички геније или најбоља сликарка на свету, али ће ценити ако приметите њен напредак и труд.

4. Помозите јој да схвати зашто је понекад изостављена из друштва

Објасните јој да ако није позвана на сваки рођендан или на сваку утакмицу са вршњацима, то не значи ништа лоше. Ако јој друго дете каже: „Нећу да се дружим са тобом и ниси ми другарица“, то вероватно има више везе са лошим расположењем тог детета него са вашом ћерком.

5. Подстакните такмичарски дух

Немојте јој одмах помоћи око домаћег или кућног посла. Ако затражи помоћ, замолите је да још неколико минута покуша да то сама реши.

6. Охрабрите је да се бави спортом ако жели

Девојчице имају пуно спортских могућности, ако жели да се бави гимнастиком или фудбалом, дајте јој шансу да се укључи у игру и сазна за шта је способна. Немојте одлучивати који су спортови прави за њу - она ​​може сама да одлучи.

7. Немојте правити претпоставке о њеним врлинама и слабостима

Само зато што је девојчица не значи да ће се борити са разломцима, а да ће са друге стране да буде одлична из језика или српског. То такође не значи да неће желети да иде на пецање или да се окуша у фудбалу. Негујте њене интересе и радите на побољшању њених слабости.

8. Негујте здраву слику о телу

Када она постави неизбежно питање: "Да ли сам лепа?" одговори јој са одушевљеним ДА. Када хвалите њен изглед, покушајте да похвалите и њене поступке: „Данас си изгледала тако грациозно на гимнастици“ или „Очи су ти баш заискриле на сцени“. Такође може помоћи старијим девојчицама да чују да модели из часописа не изгледају тако уживо и да су њихове фотографије измењене како би изгледале тање и беспрекорније.

9. Припремите је за сексизам

Чак и данас, неки људи мисле да девојке не могу да раде ствари које могу дечаци. Ако приметите да ваша ћерка гледа ТВ емисије или филмове у којима девојке чекају у позадини док дечаци спашавају дан, укажите на то и разговарајте с њом о томе колико су различите ствари у стварном свету.

10. Истакните позитивне женске узоре

Искористите сваку прилику, док гледате вести или читате новине, да јој покажете да жене – политичарке, предузетнице, докторке, спортисти – могу све.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas