Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Изгледа непослушно, а заправо није: Ситуације у којим не треба кривити дете

Родитељи често сматрају да су им деца непослушна, да су они лоши родитељи и да су поједина понашања малишана недопустива.

1610383236_Depositphotos_375411810_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ипак, родитељи ни не знају да је стварност заправо другачија и да је несташлук малишана (у појединим ситуацијама) заправо њихова природна реакција.

Немогућност контролисања импулсивног понашања

Кажеш му: "Престани да се брецаш!", а дете настави да се бреца. Психолози тврде да импулсивно понашање деца могу да контролишу тек пред крај пубертета. Све док деца не дођу до тог узраста морате да разумете да оно, можда, жели да вас послуша, али му треба времена да се сабере и исконтролише.

Прочитајте још: Како помоћи детету да ПРЕВАЗИЂЕ СТРАХ од одвајања од родитеља? Примените савете

Борба за своје мишљење
- Али ја желим да данас будем Елза!Колико сте пута ово чули од своје кћерке која је за одлазак у вртић обукла хаљину за маскенбал?-Не желим да носим дуги рукав, хоћу кратки!!Вриштаће ваш дечак, спреман да изађе на 10 степени обучен у летњу гардеробу. Ово је начин да се изборе за себе, да развију своју личност. Не спутавајте их, само им се прилагодите.

На пример, 56 одсто родитеља мисле дадеца млађа од 3 године могу да се обуздају и да не раде нешто што је забрањено, али у стварности се ова вештина стиче тек око четврте године.

Сензори преоптерећења

Ако сте данас дете водили у парк, па на славу, па после у шетњу до куће и онда сте га пустили да "дивља" по кући - морате да схватите да је дете уморно или да реагује лоше на околину. Досада, умор, нервоза су само неки од узрока због којих је ваш малишан стално нервозан и због чега би стално плакао и брецао се.бМожда дете није "безобразно", можда му се само спава!

Бескрајно трчање около

Дете има непрестану потребу да се креће, трчи, скаче, вришти... Уместо да га смирујете, ви га изведите напоље да се прошета, да се игра са лоптом, да прескаче вијачу и слично. Дете мора да се креће.

Фото: Депосит

Психолози тврде да импулсивно понашање деца могу да контролишу тек пред крај пубертета.
Повећана емоционалност
Дете не може да контролише своје емоције, посебно када је уморно, нервозно или када га нешто боли. Када је гладно дете "не зна куд удара". Ако се пробуди усред ноћи, дете не зна да каже да се боји или да га нешто боли, оно плаче, вртишти, скаче.... Имајте то на уму следећи пут када вам дете направи "сцену".

Борба за своје мишљење

"Али ја желим да данас будем Елза!" Колико сте пута ово чули од своје кћерке која је за одлазак у вртић обукла хаљину за маскенбал? "Не желим да носим дуги рукав, хоћу кратки!!" Вриштаће ваш дечак, спреман да изађе на 10 степени обучен у летњу гардеробу. Ово је начин да се изборе за себе, да развију своју личност. Не спутавајте их, само им се прилагодите.

Прочитајте још: Проговоре касније, али се до тада слатко ИСПРИЧАЈУ

Жеља за сталним играњем

Уместо да се обуче, дете голишаво јури по кући бежећи од вас и гардеробе. Уместо да опере зубе, пастом је испрљало пола лавабоа. Психолози кажу да то није безобразлук, то је нормално понашање деце. Осим да се крећу, деца имају и велику потребу да се играју. Непрестана игра и проналажење инспирације за исту у свакој активности су основне потребе деце.

Опонашају ваше понашање

Деца пресликавају ваше понашање. Бес, тугу, незадовољство - читају са вас као скенери и пресликавају је на себе. Ако је дете незадовољно, запитајте се шта није у реду унутар ваше породице. Разговарајте са дететом, помозите му, а затим истражите узрок и решите проблеме заједно са партнером.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas