Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
породица

Када дете може да остане само код куће? Овако психолози саветују родитеље

Једно од најтежих дилема родитеља је када дете први пут оставити само код куће.

1655990668_home-5574909_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

На ово питање није лако одговорити јер зависи од детета и степена његове независности, али ипак постоје неки знакови који јасно показују да је право време за то.

Према породичном закону родитељи не смеју дете предшколског узраста оставити без надзора одрасле особе. Психолози наводе да, према развојвој психологији, дванаестогодишњаци већ развију свој идентитет толико да почињу да се осећају као одрасле особе, па се то доба сматра идеалним да први пут остану сами код куће.

Прочитајте још: РОДИЛА СИНА У ОКЕАНУ! Жена организовала "слободан порођај", али неки мисле да то није "санитарно" (ФОТО)

За остављање детета, односно школарца, самог код куће није битан само узраст. Много важније је какво је дете по нарави.

Ако је плашљиво, наравно да га не би требало остављати самог код куће. Али ако дете врло рано показује самосталност и зрелост, нема разлога зашто оно не би могло бити повремено само када крене у школу. Када процените да је дете довољно велико да остане само код куће, битно је испитати ситуацију, саветују психолози. Питајте дете следећих неколико питања како бисте се уверили може ли и сме ли заиста остати само код куће:

  • Како би реаговао да нетко позвони на врата?
  • Што би учинио да уочи поплаву или пожар?
  • Да ли би открио непознатим особама на телефон да је сам код куће?
  • Коме сме отварати врата?
  • Када вас треба одмах назвати?
  • Шта ће радити док се родитеље не врате?

Битно је водити рачуна о томе да се држите договора. Ако очекујете од детета да послуша све ваше савете, реално је да ће дете од вас очекивати да ћете се вратити у договорено време. Не остављајте децу на цедилу у оваквим ситуацијама јер би се могли преплашити.

Психолози такође саветују да се постепено уводи остајање кући

Ово је процес који захтева адаптацију и од вас и од детета, зато је најбоље проћи кроз њу корак по корак. Када процените да је дете спремно да први пут остане само, нека то буде кратко, рецимо само док одете до оближњег маркета. Након тога по вашој процени можете продужити на сат или два. Ако видите да се дете осећа добро са тим, заједно са њим направите план за будеће самостално остајање код куће.

Прочитајте још: Како да одржите своје тело у форми у току ТРУДНОЋЕ: Једите најобилнији оброк у време ручка

Јасно објасните правила понашања када остаје кући без вас

Од пресудне важности за дететово сналажење када је само кући је да јасно зна шта сме а шта не сме самостално да ради. Изнова му понављајте правила док не будете сигурни да је разумело, и објасните које последице могу да имају непромишљени поступци.

Унапред заједно испланирајте време

У зависности од дужине временског периода у којем ће дете кући боравити само, унапред се договорите шта ће радити. То је веома важно, да би дете било заузето, сито, наспавано и слично. Тачно му објасните где му стоје оброци, проверите да ли има домаћи задатак и питајте га шта је мислио да ради у слободно време.

И оно што је најважни у сваком тренутку будите доступни вашем детету ако вас назове, тако ће имати сигур

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas