Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРВИ КОРАК

Како изабрати идеалну обућу за децу: Најбоље је да хода босо - МИТ или ИСТИНА?

Произвођачи обуће добро знају да атрактивна боја, интересантни детаљи и приступачна цена опредељују родитеље при куповини обуће за децу.

1618550181_obuca.JPG
Фото: Yоутубе Принтсцреен
Oglas

Чињеница да малишанима брзо расту стопала, због чега некад у једној сезони мора да се купи и по неколико пари обуће, утиче на одлуку да се у старту купи и за два броја већа обућа, што је погрешно.

Обућа најбитнија до треће године

Стопала су јако важна јер нам омогућавају кретање, без кога је тешко замислити нормалан живот. Изузетно су сложена, са великим бројем костију, зглобова, мишића и лигамената, повезаних у веома осетљив механизам.

Стопала су покретач организма
На стопалу се налазе и нервни завршеци унутрашњих органа, па је преко њега могуће утицати на њихов рад. Такође, у стопалима је огроман број знојних жлезда, преко којих се ослобађамо токсина путем зноја. Неометан рад ових жлезда током читаве године, а нарочито лети, има велики утицај на наше здравље. Све ове функције стопала говоре о значају адекватног избора обуће.

Са посебном пажњом треба бирати обућу за малу децу – до три године, код које мишићи и лигаменти, као и систем за терморегулацију нису у потпуности формирани.

Скочни зглобови морају да имају чврсту потпору у дубокој обући – како би били стабилни, што обезбеђује правилан положај стопала и равномерно оптерећење телесном тежином.

Деца у првим годинама формирају шему хода, коју задржавају током живота. Било коју неправилност насталу тада, тешко можемо да исправимо касније.

Патике се не препоручују током лета

Ношење патика и плитке обуће за малу децу се никако не препоручује, писе ординација.тв. Летња обућа за њих, као и остала обућа, мора да буде дубока – како не би дошло до неравномерног оптерећења стопала и колена. Јер, то су још увек мекане структуре, подложне деформитетима.

Прсти, наравно, могу да буду слободни. Односно, дете треба да носи сандале, како не би дошло до прегревања, које може да доведе до повећања телесне температуре. Најбоље је да обућа буде од природног материјала – да би упијала зној и омогућавала нормално проветравање. Поред коже, то може да буде платно, плута или неки сличан материјал.

Данас већина деце најрадије носи патике током читаве године. Међутим, током лета то може да доведе до појаве гљивичних обољења, посебно ако се не одржава хигијена, или ако су патике од вештачких материјала. Уколико деца ипак стално носе патике, онда морају да имају бар два пара, како би их носила наизменично – како би било довољно времена да се након прања осуше и проветре.

Треба искористити сваку прилику да дете хода босо у овим условима.

Папуче нису добар избор

За децу до завршетка раста се никако не препоручује ношење папуча. Наиме, дечји мишићи и лигаменти нису довољно зрели да подижу папуче при ходу – па их деца, повлачећи стопала према унутра, тако држе на ногама да им не спадну.

Довољно је месец дана ношења папуча да дете формира неправилну шему хода, коју ће задржати и када почне поново да носи ципеле на јесен.

Често се догађа да деца у развоју, иако нису рођена са равним стопалима, стекну овај деформитет због лоше обуће или ношења папуча током лета.

Пластичне сандале само за плажу

Пластичне сандале за воду су добра заштита за осетљива дечја стопала од врелог песка и јежева у мору, али их треба користити само за то, никако не треба да буду обућа за читав дан. Вода, шљунак, песак, трава… идеалне су подлоге за стимулацију мишића стопала и правилно формирање сводова. 

Најбоље што можете учинити за здравље стопала свог детета је да му допустите да хода босо. Тиме не само да се одржавају коштана структура и мишићи стопала, већ тетиве и лигаменти остају еластични и стимулишу се сви мишићи стопала чија је активност у ципелама спутана. Поред тога, дете несметано може да се отисне стопалом од пете према прстима чиме се предупређује настанак спуштених стопала.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas