Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Коју боју очију ће имати ваше дете? Ево како на то утиче генетика

Боја очију је сложена генетска особина одређена паровима гена који се преносе од сваког родитеља

1685875003_shutterstock_1314777902.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Научници су некада веровали да боју очију одређује један ген, али напредак у генетском истраживању открио је да на боју очију утиче више од 50 гена. Боја бебиних очију контролише се количином и врстом пигмента званог меланин који се налази у шареници.

Како се развија боја очију?

Обојени део ока назива се ирис. Оно што видимо као боју очију је заправо само комбинација пигмената (боја) произведених у слоју ириса познатом као строма. Постоје три таква пигмента:

  • Меланин је жуто-браон пигмент који такође одређује тон коже.
  • Феомеланин је црвено-наранџасти пигмент одговоран за црвену косу. Углавном се налази код људи са зеленим и очима боје лешника.
  • Еумеланин је црно-браон пигмент обилује тамним очима. Одређује колико ће боја бити интензивна.

Комбинација пигмената, као и колико су широко распрострањени и апсорбовани у строму, одређују да ли око изгледа смеђе, лешник, зелено, сиво, плаво или представља више варијанти тих боја.

На пример, смеђе очи имају већу количину меланина од зелених или лешника. Плаве очи имају врло мало пигмента. Изгледају плаво из истог разлога из којег небо и вода изгледају плави - расипањем светлости тако да се више плаве светлости рефлектује назад. Када уопште немате меланина, завршите са бледоплавим очима људи са албинизмом.

Ако ваша беба има плаве очи, можда неће остати такве. Као новорођенче, пигмент није широко распрострањен по целој шареници. Током првих шест месеци живота, производи се више пигмената. До прве године обично се код деце формира боја очију какву ће заправо имати.

Генетика и боја очију

Боја очију је одређена вишеструким варијацијама гена који су задужени за производњу и дистрибуцију меланина, феомеланина и еумеланина. Сваки ген има две различите верзије (алеле). Једну наслеђујете од мајке, а једну од оца. Ако су два алела одређеног гена различита, особина која је доминантна се изражава. Особина која је скривена назива се рецесивна.

Ако је особина рецесивна, попут плавих очију, обично се појављује само када су алели исти. Смеђа боја очију је доминантна особина, а плава боја очију је рецесивна особина. Зелена боја очију је мешавина оба. Зелена је рецесивна према смеђој, али доминантна према плавој.

Могу ли два плавоока родитеља имати смеђеоко дете?

Могуће је да два родитеља плавих очију имају дете са смеђим очима. Плава боја очију је рецесивна док је смеђа боја очију доминантна. Дакле, ако је ген за смеђу боју очију присутан у ДНК родитеља, онда је могуће да њихово дете има смеђе очи.

Предвиђање боје очију - да ли ће наследити од маме или од тате

Одређивање алела сваког родитеља може бити мало компликовано у зависности од боје очију. Као доминантна особина, смеђе очи могу произаћи из шест различитих генетских комбинација. Они такође могу сакрити рецесивне (скривене) особине зелене или плаве боје очију. Да бисте пронашли било какве рецесивне особине, корисно је знати боје очију баке и деде. На пример, плавооки родитељ чија цела породица има плаве очи и смеђооки родитељ чији су мајка и отац били смеђи и плавооки имају 50/50 шансе да ће имати дете плавих или смеђих очију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas