· · Коментари: 0
родитељство

Колико грцкалица поједу? Да ли сте сигурн да се ваше дете храни здраво?

Чипс, кекс, чоколада... Након што су урадили истраживања, научници су показали да деца поједу много више грицкалица него што смо мислили.

1618650561_Depositphotos_198831134_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Према резултатима новог истраживања, деца узраста између 4 и 11 година поједу око 28 грицкалица недељно. Односно, просечно дете ће имати чак четири међуоброка дневно, а 41 посто су веће шансе да ће у том грицкању уживати у поподневним сатима, обично између 14 и 16 сати. Такође, чешће посежу за нездравим грицкалицама.

Прочитајте још: Чарапице стално изувају: Зашто је добро да беба хода БОСИХ НОГУ?

Показало да се 56% мама и тата брине које грицкалице да дозволе својој деци, а више од половине на крају посеже за кексићима како би њихова деца била задовољна. 

Марк Симестер, извршни директор фирме Сореен, који је започео истраживање, рекао је:

- Наше истраживање је показало да је грицкалица део свакодневне рутине деце. Међутим, због количине грицкалица које се конзумирају свакодневно и недељно, јако је важно одабрати праве грицкалице како бисте деци током дана дали енергетски подстицај.

- Знамо да деца воле укус кекса и чипса, али та храна не мора нужно имати праву прехрамбену равнотежу, утолити глад или деловати као гориво, као што то могу други здрави и укусни залогаји - истакао је.

Прочитајте још: ВИКАЊЕ лоше утиче на децу: Научници дошли до нових важних открића

Троје од десетеро испитаних родитеља је признало да њихово дете радије бира нездраве међуоброке, попут чипса или крекера, уместо здравих. Ипак, чини се да је слична ситуација и у другим породицама, јер се показало да деца најрадије бирају ових 20 намирница: кекс, чипс, чоколада, јабука, банана, колачићи, јогурт, грожђе, чоколадни бисквит, торта, јагоде, бомбоне, зобене плочице, тост, муфин, сир, малине, кокице, кукурузне пахуљице и крекери, преноси Даилy Стар.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.