Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико времена би дете смело да буде у води: Родитељи би требало да обрате пажњу на ове детаље

Деца толико воле воду да су спремна да пливају буквално док им усне не поплаве, прсти им се не "скувају" и скроз се не најеже

1690816980_shutterstock_2319248045.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико заправо деца смеју да остану у води? Лекари подсећају родитеље који одлазе на море да бебу треба постепено навикавати на воду и промену температуре, а старија деца не треба да претерују са пливањем и потребно је да праве паузе.

Боравак на мору благотворно делује на здравље детета - морска вода, купање, пливање, сунчање док Сунце није јако... Све ово је сјајно за расположење и опште стање, али стручњаци истичу да је изузетно важно да родитељи током боравка на мору поштују ова правила како би смањили ризик од обољења током летовања:

1. Аклиматизација

Родитељи треба да упамте да што је дете мање, то му је важнија уобичајена дневна рутина. Посебно је тешко за бебе и децу млађу од 1 године да толеришу аклиматизацију. Можда ће им требати 7 до 10 дана да се навикну на нове услове. Због тога је непожељно планирати путовање са децом млађом од годину дана у другу климатску зону.

2. Одвојите време за купање

На дан доласка није препоручљиво пливати са бебом у мору ако желите да му морска вода буде на корист, а не на штету. Потребно је постепено навикавати на пливање на свежем ваздуху, почевши од 1-2 минута. Ако се вода у мору загрејала до најмање 22 ° Ц, можете прећи на кратке "сесије" пливања у мору - почевши од 2-3 минута и повећавајући током недеље до 5-10 минута. Максимално време које беба може да проведе у води је до 15 минута. Дозвољено је 2-3 понављања након 20-30 минута одмора на обали.

3. Периоди купања у мору и одмора на обали

Први пут када дете уђе у море током летовања, дозволите му да буде у води око 15 минута, не дуже. Даљи боравак у води може се повећати, али максимално време није више од сат времена. Препоручљиво је да будете са дететом на плажи по сунчаном и мирном времену 1-2 сата, бирајући време пре 11:00 и после 17:00, а да не реметите бебину дневну рутину. Провести цео дан на отвореном, посебно када је јако Сунце, може да буде ризично. За мало дете купање у мору може постати стресно, деца почињу да добијају свесно задовољство од пливања након 3. године.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas