Oglas
· · Komentari: 0

Koliko vremena bi dete smelo da bude u vodi: Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na ove detalje

Deca toliko vole vodu da su spremna da plivaju bukvalno dok im usne ne poplave, prsti im se ne "skuvaju" i skroz se ne naježe

1690816980_shutterstock_2319248045.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Koliko zapravo deca smeju da ostanu u vodi? Lekari podsećaju roditelje koji odlaze na more da bebu treba postepeno navikavati na vodu i promenu temperature, a starija deca ne treba da preteruju sa plivanjem i potrebno je da prave pauze.

Boravak na moru blagotvorno deluje na zdravlje deteta - morska voda, kupanje, plivanje, sunčanje dok Sunce nije jako... Sve ovo je sjajno za raspoloženje i opšte stanje, ali stručnjaci ističu da je izuzetno važno da roditelji tokom boravka na moru poštuju ova pravila kako bi smanjili rizik od oboljenja tokom letovanja:

1. Aklimatizacija

Roditelji treba da upamte da što je dete manje, to mu je važnija uobičajena dnevna rutina. Posebno je teško za bebe i decu mlađu od 1 godine da tolerišu aklimatizaciju. Možda će im trebati 7 do 10 dana da se naviknu na nove uslove. Zbog toga je nepoželjno planirati putovanje sa decom mlađom od godinu dana u drugu klimatsku zonu.

2. Odvojite vreme za kupanje

Na dan dolaska nije preporučljivo plivati sa bebom u moru ako želite da mu morska voda bude na korist, a ne na štetu. Potrebno je postepeno navikavati na plivanje na svežem vazduhu, počevši od 1-2 minuta. Ako se voda u moru zagrejala do najmanje 22 ° C, možete preći na kratke "sesije" plivanja u moru - počevši od 2-3 minuta i povećavajući tokom nedelje do 5-10 minuta. Maksimalno vreme koje beba može da provede u vodi je do 15 minuta. Dozvoljeno je 2-3 ponavljanja nakon 20-30 minuta odmora na obali.

3. Periodi kupanja u moru i odmora na obali

Prvi put kada dete uđe u more tokom letovanja, dozvolite mu da bude u vodi oko 15 minuta, ne duže. Dalji boravak u vodi može se povećati, ali maksimalno vreme nije više od sat vremena. Preporučljivo je da budete sa detetom na plaži po sunčanom i mirnom vremenu 1-2 sata, birajući vreme pre 11:00 i posle 17:00, a da ne remetite bebinu dnevnu rutinu. Provesti ceo dan na otvorenom, posebno kada je jako Sunce, može da bude rizično. Za malo dete kupanje u moru može postati stresno, deca počinju da dobijaju svesno zadovoljstvo od plivanja nakon 3. godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas