Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научите децу да ДЕЛЕ: Савети који ће вам помоћи да васпитате дете које неће бити себично

Нема лепшег призора од деце која се заједно играју и лепо сважу, а ово су савети који ће вам помоћи да вашем усадите ту навику

1662126020_child-g729552660_1920.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ако желимо да деца науче да деле играчке или храну, морамо их то научити

Дељење играчака и свега осталог је социјална вештина, а не нешто природно, дакле усваја се временом. Зато су родитељске претпоставке да ће деца инстинктивно учинити оно што одрасли сматрају исправним углавном погрешне. Уосталом, шта је исправно, а шта није одређено је неписаним законима и културом, а дете је у почетку живота мотивисано само својим потребама и жељама. Дељење играчака свакако није једна од њих.

Похвала као подстицај

Ако желимо да деца науче да деле играчке или храну, морамо им то показати примером. У добу док су још малена воле да имитирају родитеље, баке и деке, па ће нас ускоро следити и кад је реч о дељењу. Сваки дететов покушај да нешто подиели с другима треба похвалити, како би дете свој потез схватило као позитивно и угодно искуство. Једноставно, у том добу деци треба добар подстицај да би делила ствари које воле.

Прочитајте још: Ових ДЕСЕТ ствари би требало да питате ваше дете након повратка из школе ПРВОГ СЕПТЕМБРА

Не можемо очекивати, тумаче психолози, да ће у узрасту од три, па чак ни шест или девет година дете бити спремно да васпита само себе, само зато што је такво понашање исправно! То је веома дуг пут који укључује развој емпатије, свести о осталим особама, као и усвајање моралних вредности, за шта ипак треба времена.

Уместо неугоде, извињавања или избегавања игралишта само зато што се наше дете не жели да се помери са љуљашке ни након пола сата или отима другом детету своју лопатицу, треба покушати организовати игру са заједничким играчкама. То искуство би могло подстакнути дете да испусти своју играчку и узме туђу, која га занима. Иако ће у почетку то радити из знатижеље, а не зато што би требало, с временом ће увидети да је то забавно, свладавајући истовремено вештину дељења.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas