· · Komentari: 0

Naučite decu da DELE: Saveti koji će vam pomoći da vaspitate dete koje neće biti sebično

Nema lepšeg prizora od dece koja se zajedno igraju i lepo svažu, a ovo su saveti koji će vam pomoći da vašem usadite tu naviku

1662126020_child-g729552660_1920.jpg
Foto: Pixabay

Ako želimo da deca nauče da dele igračke ili hranu, moramo ih to naučiti

Deljenje igračaka i svega ostalog je socijalna veština, a ne nešto prirodno, dakle usvaja se vremenom. Zato su roditeljske pretpostavke da će deca instinktivno učiniti ono što odrasli smatraju ispravnim uglavnom pogrešne. Uostalom, šta je ispravno, a šta nije određeno je nepisanim zakonima i kulturom, a dete je u početku života motivisano samo svojim potrebama i željama. Deljenje igračaka svakako nije jedna od njih.

Pohvala kao podsticaj

Ako želimo da deca nauče da dele igračke ili hranu, moramo im to pokazati primerom. U dobu dok su još malena vole da imitiraju roditelje, bake i deke, pa će nas uskoro slediti i kad je reč o deljenju. Svaki detetov pokušaj da nešto podieli s drugima treba pohvaliti, kako bi dete svoj potez shvatilo kao pozitivno i ugodno iskustvo. Jednostavno, u tom dobu deci treba dobar podsticaj da bi delila stvari koje vole.

Pročitajte još: Ovih DESET stvari bi trebalo da pitate vaše dete nakon povratka iz škole PRVOG SEPTEMBRA

Ne možemo očekivati, tumače psiholozi, da će u uzrastu od tri, pa čak ni šest ili devet godina dete biti spremno da vaspita samo sebe, samo zato što je takvo ponašanje ispravno! To je veoma dug put koji uključuje razvoj empatije, svesti o ostalim osobama, kao i usvajanje moralnih vrednosti, za šta ipak treba vremena.

Umesto neugode, izvinjavanja ili izbegavanja igrališta samo zato što se naše dete ne želi da se pomeri sa ljuljaške ni nakon pola sata ili otima drugom detetu svoju lopaticu, treba pokušati organizovati igru sa zajedničkim igračkama. To iskustvo bi moglo podstaknuti dete da ispusti svoju igračku i uzme tuđu, koja ga zanima. Iako će u početku to raditi iz znatiželje, a ne zato što bi trebalo, s vremenom će uvideti da je to zabavno, svladavajući istovremeno veštinu deljenja.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.