Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Успешну децу родитељи васпитавају на следећи начин

Погледајте које методе они користе

1690486858_porodica.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Родитељи који све препуштају случају и не улажу ни најмањи напор у васпитање или образовање своје деце вероватно неће имати изузетно успешну децу.

Иако се дуги низ година говори о различитим методама успешног родитељства, једно је сигурно – родитељи успешне деце неке ствари заиста раде другачије. Како доноси Бусинесс Инсидер, одређене навике које родитељи имају помажу њиховим малишанима да касније постану срећни, успешни и самоуверени људи.

Дозвољавају деци да преузму вођство у лаким или умерено тешким задацима

Разумемо да сваки родитељ настоји да заштитити своје дете од доношења лоших одлука или грешака. Међутим понекад у томе знају да претерају. Превише родитељских смерница може фрустрирати дете или довести до тога да изгуби фокус на задатак, показала је студија коју је 2021. водила професорка Јелена Обрадовић са Универзитета Станфорд.

“Истраживање је пратило децу која су чистила, играла се или расправљала о неком постојећем проблему. Деца чији су родитељи ускакали с упутствима касније су чешће показивала потешкоће у регулисању својих емоција. Наша студија сугерише да би родитељи понекад требали да направе корак унатраг и допусте деци да сами схвате како да се играју, чисте или реше неки проблем“, пише у споменутом истраживању.

Имају тенденцију да подучавају децу социјалним вештинама

Истраживачи са Универзитета Пеннсyлваниа Стате и Универзитета Дуке пратили су више од 700 деце од вртића па све до доби од 25 година и открили значајну корелацију између њихових друштвених вештина и њиховог успеха у одраслом добу. 20-годишња студија показала је да ће социјално компетентна деца, која могу сарађивати ​​са својим вршњацима без подстицаја, бити од помоћи другима, разумети њихова осећања и сами решавати проблеме, далеко вероватније добити факултетску диплому и имати стабилан посао до 25. године него они с ограниченим друштвеним вештинама.

„Ова студија показује да је помагање деци да развију социјалне и емоционалне вештине једна од најважнијих ствари које као родитељи можемо урадити како бисмо их што квалитетније припремили за успешну будућност“, објаснила је ауторка споменутог истраживања Кристин Шуберт.

Склони су високим очекивањима

Користећи податке из националног истраживања у којем је учествовало 6600 деце рођене 2001. године, професор Нил Халфон са Универзитета у Лос Анђелесу открио је да очекивања која родитељи имају за своју децу имају огроман ефекат на достигнућа. То значи да родитељи који имају висока очекивања од своје деце на неки начин потенцирају њихов успех, што се посебно добро огледа у њиховој одраслој доби.

„Показало се да су родитељи који су факултет видели као будућност свог детета водили своје дете према том циљу, без обзира на то какав је био њихов приход“, рекао је у објашњењу студије.

Имају здраве међусобне односе с партнером

Деца која су одрасла у породицама где је стално било сукоба, без обзира на то ради ли се о непрестаним свађама између родитеља или о разведеним родитељима, обично су лошије пролазила од деце чији се родитељи слажу, показало је истраживање Универзитета у Илиноису. Роберт Хјуз, професор и вођа студије, такође примећује да су нека истраживања открила да деца у неконфликтним породицама са само једним родитељем пролазе боље од деце с оба родитеља у нескладној заједници.

Са својом децом уче математику од најраније доби

Мета-анализа на 35 хиљада предшколаца широм САД-а, Канаде и Енглеске из 2007. године показала је да се рано развијање математичких вештина може претворити у велику предност код деце у њиховој каснијој доби.

„Изузетна важност раних математичких вештина једно је од највећих изненађења која произлазе из наше студије. Наиме, родитељи који су своју децу од најраније доби учили математичким задацима, буквално су их припремали за даљи успех. Савладавање раних математичких вештина предвиђа не само будућа достигнућа у математици већ и она у читању, али и каснијем успеху у школи те факултету“, објаснио је аутор студије и истраживач Грег Данкан.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas