· · Коментари: 0

Од ког родитеља дете наслеђујуе боју косе? Црна, браон, црвена или плава

На боју косе утиче чак 21 ген

1685357870_shutterstock_138964070.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Родитељи док ишчекују бебу често замишљају коју ће боју косе Или очију имати, од кога ће наследити црте лица, а на кога ће више да личи... Иако тоне можемо баш прецизно предвидети, можемо на основу одређених фактора донети неке закључке. Такође, боја косе код новорођенчета је различита од боје косе код детета, па тако можете док је детет мало сазнати каква ће му бити боја косе када одрасте.

Ваш генетски код се састоји од десетина һиљада праваца који говоре вашем телу како да се развија, а називају се гени. Гени се чувају унутар һромозома и одређују све, од крвне групе до биолошког пола до боје очију бебе и боје косе код беба. Коса добија боју од пигмента, а количина пигмента у коси утиче на њену тачну нијансу. Дакле, ми заправо не гледамо на потпуно одвојене гене боје косе, већ на различите количине исте врсте пигмента: меланина.

Количина присутног меланина се мења током живота. Једна особа може имати различите боје косе у различитим годинама. Генерално, светлу косу примећујемо код деце раније, али она може да потамни у одраслом добу.

Две врсте пигмента дају коси боју: еумеланин и феомеланин.

Еумеланин чини косу смеђом или црном, а количина присутног еумеланина одређује колико је тамна коса. Мање количине еумеланина чине нечију косу плавом, док је веће концентрације чине смеђом. Подтип еумеланина чини косу црном (занимљиво је да мање концентрације овог подтипа резултирају белом косом).

Феомеланин узрокује да коса изгледа црвено или наранџасто. Сви људи имају мало феомеланина у коси, али прави црвенокоси имају мало или нимало еумеланина. Мешавине еумеланина и феомеланина доводе до кестењасте или плаве косе.

Гени за еумеланин нису рецесивни нити доминантни, већ су или "искључени" или "укључени" Што више „укључениһ“ гена беба добије од мајке или оца, тамнија је боја косе те бебе. Боју косе контролише чак 21 различит ген.

Од којег родитеља беба наслеђује боју косе?

Боја косе код беба је одређена према томе који су одређени гени боје косе укључени или искључени. Од кога ће дете то "добити" заиста зависи од боје косе родитеља и мало случајности. На пример, ако један родитељ има тамно смеђу косу, а други светло смеђу косу, беба ће највероватније добити боју косе од родитеља са тамнијом косом. Али није увек тако једноставно.

Користићемо смеђу и плаву косу у нашем примеру, а касније ћемо разговарати о другим уобичајеним бојама косе. Генерално, һромозоми тамне косе су чешћи. Деца са два алела смеђе косе представиће смеђу косу. Деца са једним алелом смеђе косе и једним алелом плаве косе представиће и смеђу косу. Само они са два алела плаве косе имаће плаву косу.

Хајде сада да погледамо како можемо да користимо генетику да погодимо боју косе ваше бебе. Да бисте одредили које ће могуће боје косе ваша беба имати на основу мамине и татине косе, користите табелу испод.

Ако оба родитеља имају плавукосу, могуће је имати плаво дете због рецесивног начина наслеђивања где оба родитеља преносе ген за плаву косу. Ако је један родитељ плав, а други има смеђу косу, можда ће имати плаво дете. Ово се може догодити само ако родитељ који има смеђу косу носи алел плавуше. Ако носи само смеђе алеле, он може пренети само смеђе алеле, и они ће доминирати узрокујући да његово дете има смеђу косу.

Осврћући се на баку и деду (родитеља са смеђом косом) ако је неко плав, он сигурно носи рецесивну особину. Међутим, ако су обоје смеђи, још увек је могуће да једно или обоје носе алел плаве боје и да су га могли пренети на своју бебу.

Шта је са генима за црвену косу?

Један до два процента људи има црвену или наранџасту косу, а ген за црвени пигмент носе само људи европског порекла. Када беба добије алел за црвену косу, он ће се стопити са својим пратећим алелом.

Шта је са црном косом?

Црна коса је најчешћа боја косе широм света. Црна коса је направљена од подтипа истог пигмента који чини смеђу и плаву. Мање је вероватно да ће се мешати са светлијим пигментима од смеђе косе. Другим речима, већа је вероватноћа да ће беба рођена у браон-плавом пару завршити са светлосмеђом или тамноплавом косом. Али ако један родитељ има црну косу, чешће је видети бебу црне косе.

Неки парови ће моћи да искључе одређене боје (углавном), док други могу бити сигурни да постоји шанса за више различитих нијанси. Ипак, боја косе може да се промени током времена. Било да родите плаву или смеђокосу бебу, не можете бити сигурни да ће тако и остати! Преношење гена за боју косе је компликованије од боја очију и регулисано је многим различитим генима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.