Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА ДЕЦЕ

Ове особине поседују ДЕЦА која су врло ПСИХОЛОШКИ ОТПОРНА

Постоји читав списак ствари које желимо да наша деца знају.

1598359941_Depositphotos_4835520_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Од оних основних, као што су прање зуба и самостално облачење, преко мало захтевнијих у виду учења за школу без надзора.

Прочитајте још: Најстрашније ПОСЛЕДИЦЕ КОРОНЕ: Пораст АГРЕСИВНОСТИ и све више ДЕПРЕСИВНЕ деце 

Међутим, поред хигијенских и академских вештина, ту су и други важни чиниоци који не треба да буду занемарени. Они се односе на психичке вештине вашег детета. Ове вештине стичу се од малих ногу и захваљујући управо њима деца се пробијају (или не) кроз живот.

Добар приступ
Када дете изгуби важну утакмицу, важно је да похвалите његов труд и дате му мотивацију да ће следећег пута бити сигурно још бољи, без обзира на финални исход. Циљ је да дете ужива током активности у којима учествује, а не да буде задовољно искључиво победом.

Једну од њих издвајамо данас, а име јој је – отпорност. Које су то особине које имају отпорна деца?

ИМАЈУ ВИСОК ПРАГ САМООСЕЋАЊА

Отпорна (на живот) деца имају изузетно висок праг самоосећања. Она схватају да је живот несавршен и да им не може увек све ићи од руке. Свесни да неће увек бити победници, они не тугују над злом судбином, нити себи пребацују своје грешке и поразе.

Научити дете да буде такво, није ни мало лако. Приступ треба да буде пун емоција и подршке.

Прочитајте још: "Драга девојчице у купаћем костиму..." Писмо једне маме постало ХИТ на интернету, а свако се након читања ЗАМИСЛИ

Фото: Депозит

Могу то деца сама
Вама од руке сигурно много лакше иде упознавање са другим људима, међутим, ако то уместо ваше трогодишњакиње радите и на дечијем игралишту, она никад неће добити прилику да открије да ли то може да изведе сама. Деца која се довољно пута одваже да пробају нешто што до тад никад нису постају отпорна и спремна за живот.

ОНИ УСВАЈАЈУ НОВА ЗНАЊА И ВЕШТИНЕ ПУТЕМ БОРБЕ КОЈУ ИМ ЖИВОТ ДАЈЕ

Сваки брижан родитељ ће радо помоћи свом детету када види да му нешто тешко иде од руке. Потреба за "спашавањем" деце у ситуацијама са којима могу и сами да се изборе је заиста сувишна. Порука коју тада шаљете детету није она очекивана – ту сам за тебе, већ нажалост – не мораш ништа, мама ће уместо тебе.

ПОСЕДУЈУ ВЕШТИНЕ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА

Када се нађу пред одређеним проблемом, деца се у већини случајева окрећу родитељима за помоћ. Сасвим је у реду помоћи, јер због тога сте ту, али не онако како то већина родитеља ради. Не треба ви да решавате проблеме свог детета, већ да му покажете како да их реши само.

Прочитајте још: ДЕТЕ које расте у кући БЕЗ КЊИГА развија ОПАСНУ НАВИКУ

Уместо да плаче и тражи од вас да нешто урадите, дечак или девојчица која је отпорна ће вам затражити да је научите како то сама да уради. Потрајаће, јер учење је процес, али оно омогућава детету да дође до решења. Деца су креативна и њихов ум је само потребно откључати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas