Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Правило од ТРИ МИНУТА за васпитање деце: Ево због чега би сви родитељи ово требало да примењују

Колико времена проводите са својим дететом сваки дан?

1689419715_c5ea4cfd2a3d16e8c29e514690c2abf9efdba1c6.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Обавезе на послу, кућни послови, вођење на тренинг, разне активности... Понекад нам недостаје зајендичког времена услед ужурбаног живота, па се породице окупљају за вечером или проводе са малишанима пар слатких тренутака пре него што заспе.

Стручњаци имају један трик који ће помоћи запоследним и заузетим родитељима да изграде однос поверења са својјом децом, па чак и да га задрже када они постану тинејџери. Реч је о правилу "3 минута".

Правило од три минута каже: сваки пут када нисте видели своју бебу неко време (било да је то недеља, цео дан или пола сата док купујете), седите, спустите се до нивоа очију детета (ово је веома важно), загрлите га и питајте шта се десило док сте били раздвојени. И слушајте шта год жели да вам каже најмање три минута. По правилу, ово време је довољно да дете изнесе важне информације за њега.

Ово правило је посебно важно поштовати када долазите по дете из вртића, школе или када долазите са посла. Најважније је да током ова три минута будете потпуно фокусирани на дете, погледајте га у очи, покажите му да га пажљиво слушате и чујете.

Важно је одмах резервисати да правило од три минута уопште не значи да је довољно са дететом провести само три минута дневно. То значи да најмање три минута треба да будете максимално фокусирани на дете, његова осећања, искуства и мисли.

Захваљујући ових неколико минута, можете да изградите однос поверења са својим дететом. Осетиће да није занемарено, а његов живот и све што се у њему дешава је од велике важности за вас. Проћи ће године, дете ће одрасти, одселити се и (ово је неизбежно) причаће вам много мање о себи. Али он ће увек знати да сте ту за њега – родитељ који је искрено заинтересован за њега и, што је најважније, чује га.

Када правило 3 минута неће функционисати?

Ако не слушате пажљиво своје дете, ризикујете да не сазнате о заиста важним стварима које се дешавају у његовом животу. Он једноставно неће имати прилику да вам одмах исприча о њима, а онда ће можда заборавити на њих или одлучити да то није важно.

Ако дететово брбљање третирате као позадинску буку, оно ће временом одлучити да га родитељи не слушају или не чују. Ово дефинитивно неће допринети формирању односа поверења у породици.

Ако се само претварате да пажљиво слушате дете, и приказујете одушевљење или интересовање, оно ће вас брзо схватити. Деца се осећају важно и јачају у мишљењу да ни они, ни њихови животи нису од интересовања за њихове родитеље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas