Oglas
· · Komentari: 0

Pravilo od TRI MINUTA za vaspitanje dece: Evo zbog čega bi svi roditelji ovo trebalo da primenjuju

Koliko vremena provodite sa svojim detetom svaki dan?

1689419715_c5ea4cfd2a3d16e8c29e514690c2abf9efdba1c6.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Obaveze na poslu, kućni poslovi, vođenje na trening, razne aktivnosti... Ponekad nam nedostaje zajendičkog vremena usled užurbanog života, pa se porodice okupljaju za večerom ili provode sa mališanima par slatkih trenutaka pre nego što zaspe.

Stručnjaci imaju jedan trik koji će pomoći zaposlednim i zauzetim roditeljima da izgrade odnos poverenja sa svojjom decom, pa čak i da ga zadrže kada oni postanu tinejdžeri. Reč je o pravilu "3 minuta".

Pravilo od tri minuta kaže: svaki put kada niste videli svoju bebu neko vreme (bilo da je to nedelja, ceo dan ili pola sata dok kupujete), sedite, spustite se do nivoa očiju deteta (ovo je veoma važno), zagrlite ga i pitajte šta se desilo dok ste bili razdvojeni. I slušajte šta god želi da vam kaže najmanje tri minuta. Po pravilu, ovo vreme je dovoljno da dete iznese važne informacije za njega.

Ovo pravilo je posebno važno poštovati kada dolazite po dete iz vrtića, škole ili kada dolazite sa posla. Najvažnije je da tokom ova tri minuta budete potpuno fokusirani na dete, pogledajte ga u oči, pokažite mu da ga pažljivo slušate i čujete.

Važno je odmah rezervisati da pravilo od tri minuta uopšte ne znači da je dovoljno sa detetom provesti samo tri minuta dnevno. To znači da najmanje tri minuta treba da budete maksimalno fokusirani na dete, njegova osećanja, iskustva i misli.

Zahvaljujući ovih nekoliko minuta, možete da izgradite odnos poverenja sa svojim detetom. Osetiće da nije zanemareno, a njegov život i sve što se u njemu dešava je od velike važnosti za vas. Proći će godine, dete će odrasti, odseliti se i (ovo je neizbežno) pričaće vam mnogo manje o sebi. Ali on će uvek znati da ste tu za njega – roditelj koji je iskreno zainteresovan za njega i, što je najvažnije, čuje ga.

Kada pravilo 3 minuta neće funkcionisati?

Ako ne slušate pažljivo svoje dete, rizikujete da ne saznate o zaista važnim stvarima koje se dešavaju u njegovom životu. On jednostavno neće imati priliku da vam odmah ispriča o njima, a onda će možda zaboraviti na njih ili odlučiti da to nije važno.

Ako detetovo brbljanje tretirate kao pozadinsku buku, ono će vremenom odlučiti da ga roditelji ne slušaju ili ne čuju. Ovo definitivno neće doprineti formiranju odnosa poverenja u porodici.

Ako se samo pretvarate da pažljivo slušate dete, i prikazujete oduševljenje ili interesovanje, ono će vas brzo shvatiti. Deca se osećaju važno i jačaju u mišljenju da ni oni, ni njihovi životi nisu od interesovanja za njihove roditelje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas