Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТАРДА ИЗАЗОВ НОСИ КАТАСТРОФАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ: Опасна "игра" кружи међу децом широм Србије

Тренутно је код тинејџера широм земље актуелан нови, пре свега опасни, изазов који би потенцијално могао да направи многе повреде, па чак и оне које су опасне по живот - Петарда изазов.

1640083842_petarde.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен
Oglas

Наиме, овај бизаран изазов подразумева да појединац упали петарду и покуша што дуже да је задржи у руци, пре него она експлодира. Јављали су се случајеви у којима су тинејџери пиротехничка средства стављали и у уста.

Прочитајте још: Да ли знате колико је краљица Драга била старија од краља Александра?

- Чињеница је да се о овој теми прича последњих година. Ово су веома озбиљне теме. Нова година је период у коме се ово дешава. Деца су подложнија повредама. Децу и карактерише и знатижеља. Опасно је. Сви ти изазови су ризични и могу да направе огромну штету – рекао је др Александар Влаховић, специјалиста дечје пластичне и реконструктивне хирургије.

Последњи случај повреде током извођења "петарда изазова" забележен је у Свилајнцу, када је 14-годишњој девојчици тешко повређена шака након експлозије петарде. Она се тренутно налази у Београду на лечењу.

- Ако дође до повреде, веома се често дешава да су то опекотине. Најважније је да тај део покријете. Да хладите хланом водом, хладним пешкиром и одмах у болницу. Ако су опекотине дубоке то захтева хоспитализацију – истакао је доктор.

Изазива опекотине трећег степена, а може доћи и до ампутације шаке

Ова опасна "игра" може изазвати опекотине трећег степена, док је могућ и сценарио ампутације прстију.

Председница Националне асоцијације за оружје Зорица Суботић навела је да постоје одређене категорије опасности када су у питању пиротехничка средства, те да је веома важна и исправност истих.

- Све што се увози према свим законима мора имати уверење да је исправно, а онда у земљи увоза мора добити додатни сертификат о исправности. То мора поседовати сваки продавац - казала је Зорица Суботић.

Најчешће су повреде шаке, па затим иду повреде лица и ока, рекао је доктор Влаховић, додајући да су најчешће страдали тинејџери од 16 година и да је тренд са петардама актуелан свуда у свету, а не само код нас.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas