Oglas
· · Komentari: 0

PETARDA IZAZOV NOSI KATASTROFALNE POSLEDICE: Opasna "igra" kruži među decom širom Srbije

Trenutno je kod tinejdžera širom zemlje aktuelan novi, pre svega opasni, izazov koji bi potencijalno mogao da napravi mnoge povrede, pa čak i one koje su opasne po život - Petarda izazov.

1640083842_petarde.jpg
Foto: Youtube printscreen
Oglas

Naime, ovaj bizaran izazov podrazumeva da pojedinac upali petardu i pokuša što duže da je zadrži u ruci, pre nego ona eksplodira. Javljali su se slučajevi u kojima su tinejdžeri pirotehnička sredstva stavljali i u usta.

Pročitajte još: Da li znate koliko je kraljica Draga bila starija od kralja Aleksandra?

- Činjenica je da se o ovoj temi priča poslednjih godina. Ovo su veoma ozbiljne teme. Nova godina je period u kome se ovo dešava. Deca su podložnija povredama. Decu i karakteriše i znatiželja. Opasno je. Svi ti izazovi su rizični i mogu da naprave ogromnu štetu – rekao je dr Aleksandar Vlahović, specijalista dečje plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Poslednji slučaj povrede tokom izvođenja "petarda izazova" zabeležen je u Svilajncu, kada je 14-godišnjoj devojčici teško povređena šaka nakon eksplozije petarde. Ona se trenutno nalazi u Beogradu na lečenju.

- Ako dođe do povrede, veoma se često dešava da su to opekotine. Najvažnije je da taj deo pokrijete. Da hladite hlanom vodom, hladnim peškirom i odmah u bolnicu. Ako su opekotine duboke to zahteva hospitalizaciju – istakao je doktor.

Izaziva opekotine trećeg stepena, a može doći i do amputacije šake

Ova opasna "igra" može izazvati opekotine trećeg stepena, dok je moguć i scenario amputacije prstiju.

Predsednica Nacionalne asocijacije za oružje Zorica Subotić navela je da postoje određene kategorije opasnosti kada su u pitanju pirotehnička sredstva, te da je veoma važna i ispravnost istih.

- Sve što se uvozi prema svim zakonima mora imati uverenje da je ispravno, a onda u zemlji uvoza mora dobiti dodatni sertifikat o ispravnosti. To mora posedovati svaki prodavac - kazala je Zorica Subotić.

Najčešće su povrede šake, pa zatim idu povrede lica i oka, rekao je doktor Vlahović, dodajući da su najčešće stradali tinejdžeri od 16 godina i da je trend sa petardama aktuelan svuda u svetu, a ne samo kod nas.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas