Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је "ПРАВИЛО ТРИ МИНУТА" које за породицу значи много? Деца ће вам бити захвална

Колико времена проводите са својим дететом током дана?

1680865632_shutterstock_1570550308.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Због бројних обавеза и брзог начина живота, посла који нам одузима већи део дана док нам деца бораве у вртићима, остаје нам само пар сати да проведемо са њима.

Делује тужно, али то је свакодневница већине породица у нашој земљи. Иако је тако, оно што је најважније јесте да квалитетно проведете време, да никако не заборавите да је најбитније да изградите поверење и да то задржите и у његовим тинејџерским данима.Правило три минута може вам много помоћи, а ево о чему је реч.

Шта је правило три минута?

Оно значи да сваки пут када нисте видели своје дете неко време, било да је то сат времена, цео дан или неколико дана, седите, спустите се до нивоа његових очију. Загрлите га и питајте шта се догађало док сте били раздвојени. Шта год да вам каже, слушајте га. Нека разговор траје најмање 3 минута јер је по правилу, ово време довољно да дете изнесе важне информације за њега.

Најважније је да током ова три минута будете потпуно фокусирани на дете, да га гледате у очи и да му покажете да га пажљиво слушате.

Зашто је ово правило важно?

Важно је одмах да напоменете да правило од три минута уопште не значи да је довољно да са дететом проведете само три минута дневно. То значи да најмање три минута треба да будете максимално фокусирани на дете, његова осећања, искуство и мисли.

Захваљујући ових неколико минута, моћи ћете да изградите однос поверења са својим дететом. Оно ће се осетити да није занемарено, а да је његов живот и све оно што се у њему дешава важно за вас. Проћи ће године, дете ће одрасти, одселити се и причаће вам много мање о себи. Али оно ће увек знати да постоји родитељ који је искрено заинтересован за њега, и што је најважније, чује га.

Када ово правило неће донети резултате?

  • Ако не слушате пажљиво своје дете јер тада ризикујете да не сазнате заиста важне ствари у његовом животу. Оно једноставно неће имати прилику да вам то одмах исприча, а онда ће можда заборавити или одлучити да то није важно.
  • Ако дететово брбљање третирате као позадинску буку, оно ће временом одлучити да га родитељи не слушају. Ово дефинитивно неће допринети формирању односа поверења у породици.
  • Ако се само претварате да пажљиво слушате дете и лажно показујете одушевљење или интересовање, оно ће вас брзо схватити. Деца се осећају преварено и стичу утисак да ни они ни њихов живот нису интерес родитеља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas