Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три знака која указују на то да је дете размажено: Ево шта треба да урадите у овим ситуацијама

Размаженост код деце може бити изазов за родитеље и околину

1690636379_shutterstock_2118883376.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

То се обично дешава када деца не науче да постављају границе и препознају одговорност за своје понашање. Како бисте препознали знакове размажености код детета, обратите пажњу на следеће карактеристике:

Себичност и недостатак емпатије

Размажена деца често имају тешкоће да препознају и разумеју осећања других. Фокусирана су искључиво на своје потребе и жеље, без обзира на то како то може утицати на друге људе. Ова себичност може доћи до изражаја у свакодневним ситуацијама, као што су дељење играчака или давање пажње другој деци. Ако примећујете да ваше дете често игнорише потребе других или се осећа супериорно у односу на друге, то би могао бити знак размажености.

Непоштовање ауторитета

Деца која су размажена обично показују отпор према правилима и ауторитету. Она могу да игноришу упуте родитеља, наставника или других старијих особа, а ово понашање често произлази из недостатка научених граница и постављених очекивања. Размажено дете може манипулисати како би добило оно што жели, што доводи до проблема у васпитању и одрастању.

Неприкладне реакције на неуспех

Деца која су размажена често нису научена како да се носе с неуспехом и разочарањима. Када се суоче с неким изазовом или неуспехом, могу постати агресивна, бесна или претерано емотивна. Ова неспособност суочавања са неуспехом може довести до проблема у социјализацији и развоју емоционалне интелигенције.

Како бисте спречили или преокренули размаженост код детета, важно је успоставити јасне границе и поставити очекивања у вези с понашањем и одговорношћу.

Подстичите емпатију код детета тако што ћете га подучавати да разуме осећања других и да дели с другима. Такође, важно је пружити прилику детету да се суочи с неуспехом и да га научите како да се носи са разочарањима. Подршка и охрабрење су кључни како бисте помогли детету да расте и развија се у самосталну, одговорну и саосећајну особу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas