Oglas
· · Komentari: 0

Tri znaka koja ukazuju na to da je dete razmaženo: Evo šta treba da uradite u ovim situacijama

Razmaženost kod dece može biti izazov za roditelje i okolinu

1690636379_shutterstock_2118883376.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

To se obično dešava kada deca ne nauče da postavljaju granice i prepoznaju odgovornost za svoje ponašanje. Kako biste prepoznali znakove razmaženosti kod deteta, obratite pažnju na sledeće karakteristike:

Sebičnost i nedostatak empatije

Razmažena deca često imaju teškoće da prepoznaju i razumeju osećanja drugih. Fokusirana su isključivo na svoje potrebe i želje, bez obzira na to kako to može uticati na druge ljude. Ova sebičnost može doći do izražaja u svakodnevnim situacijama, kao što su deljenje igračaka ili davanje pažnje drugoj deci. Ako primećujete da vaše dete često ignoriše potrebe drugih ili se oseća superiorno u odnosu na druge, to bi mogao biti znak razmaženosti.

Nepoštovanje autoriteta

Deca koja su razmažena obično pokazuju otpor prema pravilima i autoritetu. Ona mogu da ignorišu upute roditelja, nastavnika ili drugih starijih osoba, a ovo ponašanje često proizlazi iz nedostatka naučenih granica i postavljenih očekivanja. Razmaženo dete može manipulisati kako bi dobilo ono što želi, što dovodi do problema u vaspitanju i odrastanju.

Neprikladne reakcije na neuspeh

Deca koja su razmažena često nisu naučena kako da se nose s neuspehom i razočaranjima. Kada se suoče s nekim izazovom ili neuspehom, mogu postati agresivna, besna ili preterano emotivna. Ova nesposobnost suočavanja sa neuspehom može dovesti do problema u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije.

Kako biste sprečili ili preokrenuli razmaženost kod deteta, važno je uspostaviti jasne granice i postaviti očekivanja u vezi s ponašanjem i odgovornošću.

Podstičite empatiju kod deteta tako što ćete ga podučavati da razume osećanja drugih i da deli s drugima. Takođe, važno je pružiti priliku detetu da se suoči s neuspehom i da ga naučite kako da se nosi sa razočaranjima. Podrška i ohrabrenje su ključni kako biste pomogli detetu da raste i razvija se u samostalnu, odgovornu i saosećajnu osobu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas